Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přizpůsobivost rostlin

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přizpůsobivost rostlin"— Transkript prezentace:

1 Přizpůsobivost rostlin

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Přizpůsobivost rostlin. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_08_Přizpůsobivost rostlin. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Přírodověda ROČNÍK 5. KLÍČOVÁ SLOVA Borovice kleč, borovice lesní, borovice pinie, bříza bradavičnatá, bříza zakrslá, pryskyřník prudký. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 5. ročníků základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a jeho svět – přírodověda. Žáci se seznámí s tím, jak se některé rostliny přizpůsobily různým přírodním podmínkám.

4 Rostliny v různých podnebných pásech
Také mezi rostlinami jsou rostliny rostoucí v rozmanitých podmínkách různých podnebných pásů nebo různých nadmořských výšek.Jsou to například bříza, borovice, pryskyřník.

5 Borovice kleč Je jehličnatý strom plazivého nebo křovitého vzrůstu, bez hlavního kořenu. Dorůstá do výšky 1 – 2 metry a vyskytuje se převážně v horských oblastech nad horní hranici lesa, popř. v nižších polohách na rašeliništích (Alpy, Karpaty, severní Balkán, Tatry, Šumava, Krkonoše).

6 Borovice kleč Obrázek číslo1

7 Borovice lesní Je jehličnatý strom s mohutným, hluboko jdoucím hlavním kořenem a široce rozestřenou korunou. Může dorůst výšky až 40 metrů. Borovice lesní se vyskytuje v mírném a chladném pásu celé Eurasie a je přizpůsobivá nejrůznějším přírodním podmínkám. Dobře snáší sucho a chudou půdu, proto roste i na skalách, sutích či písčitých půdách.

8 Borovice lesní Obrázek číslo2

9 Borovice lesní Obrázek číslo 3

10 Borovice pinie Je stálezelený strom, 15 – 25m vysoký.
Kmen je ve spodní části nevětven, koruna je široce rozložitá, deštníkovitá. Roste na pobřežních skalách i písčinách. Tato borovice se rozšířila do celého Středozemí a do pobřežních oblastí Černého moře. V jižní Evropě je tato borovice s oblibou vysazována do zahrad a parků. Má velké ozdobné šišky a jedlá semena.

11 Borovice pinie Obrázek číslo4

12 Bříza bradavičnatá Roste v mírném a chladném pásu.

13 Bříza bradavičnatá

14 Bříza zakrslá Roste v polárních krajích a ve střední Evropě vysoko v horách na rašeliništích. Je plazivá.

15 Bříza zakrslá

16 Pryskyřník prudký a pryskyřník alpinský
Pryskyřníky rostou ve všech podnebných pásech i v různých nadmořských výškách.

17 Pryskyřník prudký

18 Pryskyřník alpinský (alpský)

19 Opakovací otázka 1. Popište, jak se vyobrazené rostliny přizpůsobily danému podnebnému pásu nebo různé nadmořské výšce, v nichž rostou.

20 Zdroje KHOLOVÁ, Helena a kol. Život na Zemi. Praha: Alter, 2011, ISBN

21 Zdroje k obrázkům Obr.č.1 USDA-NRCS PLANTS DATABASE / HERMAN, D.E. ET AL NORTH DAKOTA TREE HANDBOOK. USDA NRCS ND STATE SOIL CONSERVATION COMMITTEE; NDSU EXTENSION AND WESTERN AREA POWER ADMIN., BISMARCK, ND.. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.2 NEUVEDEN, Neuvede. skolakov3a.sweb.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.3 NEUVEDEN, Neuveden. plzenskonakole.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.4 NEUVEDEN, Neuveden. ireceptar.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.5 NEUVEDEN, Neuveden. scanzen.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.6 NEUVEDEN, Neuveden. signoraa.blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

22 Zdroje k obrázkům Obr.č.7 ORIGINAL BOOK SOURCE:. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.8 NEUVEDEN, Neuveden. botany.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Přizpůsobivost rostlin"

Podobné prezentace


Reklamy Google