Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Suroviny Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Margarín Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s výrobou margarínu, použitím a skladováním. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Margarín, syrovátka, máselnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 43 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_C2SU_08

3 Margarín Je to tuhá tuková emulze podobná máslu
Je vyrobená z jedlých rostlinných a živočišných tuků obohacených o smetanu, mléko, syrovátku, vodu a přísady Nažloutlé barvy Mazlavé konzistence, snadno se roztírá Jako náhražka másla, nižší cena, delší trvanlivost Přidává se vitamín A, F Obsahuje 16 % vody

4 Výroba margarínu: Příprava tukové násady – směs rostlinných a živočišných tuků, část tuků se předem ztužuje Tuková násada se rozehřeje, přidá se tekutý podíl a další přísady Tuková směs se vpouští do máselnice – stloukacích strojů, kde se stlouká nebo se vpouští do emulzorů, kde se emulguje tlakem přes trysky Vzniklá emulze se chladí a propracovává v hnětačích na homogenní hmotu Hmota se formuje a balí do spotřebitelských obalů

5 Použití margarínu: Stejné uplatnění jako máslo (pomazánky, pečení dušení) K výrobě cukrářských výrobků Výroba těst (listové) Výroba krémů, náplní obr.1

6 Skladování: V čistých suchých skladech při teplotě 18°C
Chráníme před slunečním světlem Vrstvíme po 8 ks ve vrstvách Záruční doba 8 týdnů ode dne výroby obr. 2 - margaríny přispívají ke snižování hladiny cholesterolu

7 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, s. ISBN Obr. 1: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 2: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google