Rodinné právo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M R o d i n n é p r á v o Mgr. Marie Mikulcová.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Problematika veřejného opatrovnictví Barbora Rittichová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Některé právní důsledky zrušení anonymity dárců spermií JUDr. Jan Mach
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Občanský zákoník – fyzické osoby Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám -
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině. Definice Je tvořeno normami, které upravují otázky manželství, vztahy mezi rodiči a dětmi a vztahy vznikající při náhradní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_12.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ RODINNE_PRAVO_ZANIK_MANZELSTVI_15 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Rodinné právo.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Pojem přeměna obchodní společnosti
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mgr. Rostislav Navláčil 13. Rodinné právo Občanská nauka 1. – 4.
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM
Název projektu: Moderní škola
Název projektu: Moderní škola
Manželství v MPS Mgr. Jana Turoňová.
Občanské soudní řízení I.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
Zákon o sociálním podnikání
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Zrušení a zánik obchodní společnosti
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Rodinné právo Ing. Mgr. Tomáš Klusák.
Obecné výklady o důkazech
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Životní cyklus.
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Zvláštní odborná způsobilost
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Rodinné právo – vybrané otázky
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Práva a povinnosti členů rodiny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iveta Pluhaříková. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Občanské soudní řízení II.
Občanské soudní řízení I.
Matriční úřad.
Občanské soudní řízení I.
Rodinné právo - Rozvod manželství
Vznik manželství Občanská nauka 1. M.
Zprostředkování osvojení z ciziny Mikulov Mgr. Lucia Skorušová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

Rodinné právo

historicky řadí do soukromého práva, jako součást práva občanského. je to právo specifické, neboť je u něj omezena smluvní volnost ve prospěch zásahů státu Takováto úprava vznikla s ohledem na zájmy, které rodinné právo chrání tj. zájmy nezletilých dětí Dříve bývalo upraveno samostatným zákonem o rodině, dnes je součástí občanského zákoníku.

zahrnuje celou řadu oblastí, upravuje: vztahy mezi manžely, mezi rodiči a dětmi, oblast registrovaného partnerství, náhradní výchovy sociálně-právní ochranu dětí

Manželství Manželství je z pohledu práva trvalý svazek muže a ženy, vzniklý v souladu se zákonem, jehož účelem je založení rodiny a řádná výchova dětí a vzájemná podpora a pomoc.

Vznik manželství Zákon uznává dva způsoby uzavření sňatku a to sňatek civilní a církevní V případě civilního sňatku učiní snoubenci prohlášení o vstupu do manželství před starostou, nebo jinou pověřenou osobou Místo určuje úřad, může povolit kterékoliv místo dle přání snoubenců U církevního sňatku učiní snoubenci totéž prohlášení před osobou, která byla pověřena oprávněnou církví Podmínkou uzavření církevního sňatku je vydání osvědčení od matričního úřadu, že splnili všechny předpoklady pro vstup do manželství

Práva a povinnosti manželů Vznikem manželství vznikají manželům nová práva a povinnosti, ve kterých jsou si rovni. Splnění těchto povinností by mělo vést k harmonickému manželství, které plní svoji funkci. manželé jsou povinni brát na sebe vzájemně ohled v rámci společného soužití a pokud mají děti, musí brát na zřetel i jejich zájmy. Jsou povinni pečovat řádně o děti a vytvářet tzv. zdravé rodinné prostředí. Jejich povinností je také vzájemně si sdělovat podstatné informace a o důležitých věcech rozhodovat společně.

Společné jmění manželů Vznikem manželství, vzniká také společné jmění manželů, jako zvláštní druh bezpodílového spoluvlastnictví. Společným jměním manželů je vše, co v průběhu trvání manželství nabyli, tedy majetek, práva i dluhy. Výjimkou jsou dluhy, které jsou nepřiměřené k majetkovým poměrům manželů, nesouvisí s jejich společným soužitím a způsobil je jeden manžel bez vědomí toho druhého. Dále do společného jmění nepatří dary, dědictví, restituce, i když je manžel obdržel za dobu trvání manželství. Zvláštní režim má tzv. obvyklé vybavení domácnosti, o kterém nesmí jeden manžel rozhodnout bez souhlasu druhého

Společné jmění manželů Společné jmění lze ve formě notářského zápisu zúžit, rozšířit, případně omezit nakládání s ním. Pokud má tato smlouva působit i vůči ostatním osobám musí být zavedená do veřejného seznamu, jinak má účinky pouze vůči osobám, které o ní ví. Společně jmění manželů zaniká společně se zánikem manželství, po rozvodu se provede vypořádání společného jmění, kdy podíly obou manželů by měly být stejné. Při vypořádání se zohledňuje míra zasloužení se o majetek, potřeby nezletilých dětí a zajištění chodu společné domácnosti

Rozvod Manželství může zaniknout třemi způsoby: smrtí některého z manželů, prohlášením za mrtvého (stejné účinky jako smrt, tedy zahájení dědického řízení) rozvodem. Rozvod je životní situací, která není státem a zákonodárci podporována proto nalezneme v zákoně formulaci „manželství může být rozvedeno“, nikoliv „musí“. Základním předpokladem pro rozvod je tzv. kvalifikovaný rozvrat. Tento rozvrat musí být v takové míře, že nelze předpokládat, že by manželé své soužití dokázali obnovit

Proto, aby mohl soud manželství rozvést, musí být pravomocné rozhodnutí, které upravuje poměry k nezletilým dětem, tedy komu jsou děti svěřeny do péče a určení vyživovací povinnosti „Ideálním“ způsobem rozvodu je, pokud se manželé dokáží na všem sami dohodnout a při podání návrhu na rozvod podají zároveň smlouvu o vypořádání majetkových poměrů a dohodu o úpravě poměrů k nezletilým dětem. Pokud toto manželé nedokáží, soud zjišťuje okolnosti rozvodu a může se rozhodnout zda manželství rozvede, či ne

Děti Rozvod manželství má zpravidla největší negativný dopady na děti. Celá zákonná úprava rozvodu proto směřuje převážně k ochraně dětí. Jak je již zmíněno výše, aby mohl soud manželství rozvést, musí být vyřešeny vztahy rodičů a dětí v době po rozvodu. O těchto poměrech se rozhoduje v samostatném řízení, v jehož průběhu je brán ohled pouze na zájmy dítěte. Rozhoduje se o způsobu výchovy dítěte, tj. zda bude dítě svěřeno jednomu rodiči, nebo oběma do střídavé péče a upravuje se styk dítěte s rodičem u kterého nebude bydlet. Stanovuje se také výše výživného. Při určování rozsahu vyživovacích povinností se zohledňují odůvodněné potřeby dítěte a možnosti rodiče. Zákon stanovuje zásadu, že dítě se má podílet na životní úrovni svých rodičů a tato zásada by měla být dodržena i v době po rozvodu

Svěření dětí do péče http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/216411000100416/obsah/465567-svereni-deti-do-pece

Registrované partnerství Trvalé společenství dvou osob stejného pohlaví Zákon č. 115/2006 Sb., o registrovaném partnerství Prohlášení o vstupu do partnerství před matričním úřadem Aspoň jeden z partnerů musí být občan ČR

Stejné postavení jak manželé, tedy povinnost se podílet na vedení domácnosti, společně rozhodovat, vyživovací povinnost Partnerství není překážkou pro svěření dítě do péče Ale nelze dítě osvojit Nevzniká společné jmění – buď je vlastníkem jeden z partnerů, nebo spoluvlastnictví Právo na informace o zdravotním stavu partnera

Zánik : Smrtí Prohlášením za mrtvého Zrušení soudem