Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, 739 01 Baška
Vztahy mezi lidmi Anotace: Prezentace s výkladem nového učiva Autor: Mgr. Barbora Štecová, 2012 Ověření ve výuce: , 4. třída Vyučovací předmět: Př Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09_Př II.

2 Práce zpracovaná v rámci projektu:
ZŠ a MŠ Baška, př. o Baška 137

3 Vztahy mezi lidmi Rodina Kamarádství a přátelství Láska
Chození spolu (známosti) Manželství a trvalé soužití Rodičovství

4 Rodina Dobře fungující rodina je základem každé společnosti. Rodinu tvoří dvě nebo více příbuzných osob, které se o sebe starají, projevují si lásku, vzájemně si pomáhají, chovají k sobě úctu, zabezpečují zdravý vývoj dětí.

5 Každý člen rodiny má svou funkci
Každý člen rodiny má svou funkci. Všichni členové rodiny mají svá práva a povinnosti. Rodina vštěpuje dětem mravní zásady. Členové rodiny spolu někdy nesouhlasí, ale mají se nadále rádi. Nesouhlas neznamená nenávist.

6 Kamarádství a přátelství
Lidé mohou mít mnoho přátel. Existují různé typy přátelství. Přátelé spolu rádi tráví čas, baví se, poznávají se, sdělují si pocity, pomáhají si. I přátelé se mohou někdy citově zranit, ale úmyslně si neubližují.

7 Přátelé se mohou na sebe zlobit, ale dovedou si odpustit
Přátelé se mohou na sebe zlobit, ale dovedou si odpustit. Přátelé mohou být lidé stejného nebo opačného pohlaví. Přátelství může být dlouhodobé i krátkodobé a vzniká celý život.

8 Láska znamená hluboký a vřelý vnitřní pocit k druhému.
Láska má mnoho podob: k rodině k rodičům k přátelům k určitému místu ke zvířeti k předmětu k milému

9 Chození spolu (známosti)
Když dva lidé spolu úmyslně tráví volný čas a poznávají se, říká se, že spolu chodí nebo že mají známost. Když děti začnou dospívat, tráví více času s některým ze svých přátel, začínají chodit na schůzky. Lidé prožijí často více známostí než se rozhodnou pro společné soužití s jedním partnerem.

10 Manželství a trvalé soužití
Většina lidí se rozhodne s někým žít a uzavřít manželství. Některé dvojice se milují a žijí ve společné domácnosti, aniž by se stali manželi. Manželství by mělo být celoživotní vztah. Když manželství ztroskotá, ukáže se někdy jako nutné řešení rozvod.

11 Rodičovství Rodiče odpovídají za své děti a jsou povinni o ně pečovat. Většina lidí si přeje stát se rodiči. Rodičovství je úkol pro zralé, dospělé lidi. Výchova není jen radost. Vyžaduje značné úsilí, odpovědnost, starost a oběti. Děti potřebují domov, lásku a péči rodičů.

12 Použité zdroje: PODROUŽEK, Ladislav. Úvod do didaktiky prvouky a přírodovědy pro primární školu. 1. vyd. Dobrá Voda: Aleš Čeněk, 2003, s ISBN Obrázky byly použity z galerie Microsoft PowerPoint verze:


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška"

Podobné prezentace


Reklamy Google