Jak je to s časy v angličtině...

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rovnice s absolutními hodnotami
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Trpný rod Matěj Suchánek.
PAST SIMPLE (MINULÝ ČAS PROSTÝ) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michaela Kuklová. Dostupné z Metodického portálu
Past simple & past continuous
PAST TENSES (9.ročník) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovní zásoba Stavová slovesa
Soustava lineárních nerovnic
Present Perfect Continuous Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Second Conditional – tvar a použití
Past Simple, Past Continuous, Past Perfect
Tvoření a využití…. Present Perfect  Předpřítomný čas ( Přítomný čas dokonavý) tvoříme následujícím stylem:  Podmět + have/has + minulé příčestí požitého.
Trpný rod V minulém, přítomném a budoucím čase Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alice Javoříková. Dostupné z Metodického.
Used to/ would, be/ get used to Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Future Perfect Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Reported speech – nepřímá řeč Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Reported speech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Past Perfect Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Minulý čas průběhový (kladné a záporné věty)
Vyjádření možnosti/pravděpodobnosti pomocí may, might, could, will
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Reported questions Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Porovnáváme povrch a objem válce a kuželu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zbyněk Tůma. Dostupné z Metodického portálu.
Dopravní situace 16 křižovatka Jungmannova - Kollárova Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického.
TROJÚHELNÍKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katarzyna Nogolová. Autor obrázků Tomasz Nogol souhlasí se zveřejněním na Metodickém portálu.
Existenční vazba THERE IS / THERE ARE
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Trojúhelník - těžnice.
Past Continuous – tvar a použití
Sloveso TO BE V přítomném, minulém i budoucím čase Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alice Javoříková. Dostupné z Metodického.
Anotace – Zápor Anotace - Pracovní list k procvičení způsobu tvoření záporných vět, překlad vět Autor - Mgr. Martina Kolářová Jazyk - Čeština, angličtina.
should x be supposed to should x be supposed to
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Předpřítomný čas – stručně a jasně…
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých mincí Autor Čekalová Sylva Jazyk Čeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Soustava lineárních rovnic
Going to, Will, Present Continuous Tvar a použití
Stažené formy v angličtině
Soustava lineárních nerovnic
Podmínková souvětí v angličtině
First Conditional – tvar a použití
Animovaná hodina fyziky na téma: hustota látky
Přítomný průběhový čas The present continuous tense
Animovaná hodina fyziky na téma: hustota látky
Jak je to s časy v angličtině...
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
VY_32_INOVACE_222_Časy sloves
Soustava lineárních nerovnic
Otázka a zápor v angličtině
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Grafy pro malé školáky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Magdalena Málková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Otázka, přítomný průběhový
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Past simple x Past continous
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Sčítání, odčítání, násobení a dělení celých a záporných čísel
POČÍTÁME DO 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Mudrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Italská gramatika IX – vyjádření minulosti
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Sčítání, odčítání, násobení a dělení celých čísel.
Transkript prezentace:

Jak je to s časy v angličtině... Vážení žáci a studenti, v různých jazycích existuje různý počet časů. Pojďme si zadat matematický úkol: počet časů v angličtině = 2 x počet časů v češtině Kolik to je? (pokud to nevíte, řešení je na dalším panelu) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Šimon Daníček. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Jak je to s časy v angličtině... Ano, jelikož v češtině jsou tři časy, v angličtině jich bude šest… Jak se ale jmenují? Opět malý úkol: Vyjmenujte časy v češtině a pak k nim přidejte stejnou trojici, ale před ni vložte předponu „před-“. (řešení je opět na dalším panelu)

Jak je to s časy v angličtině... čeština: budoucí přítomný minulý angličtina: budoucí předbudoucí přítomný předpřítomný minulý předminulý

Jak je to s časy v angličtině... Výborně, takže teď jsme o něco chytřejší. Asi vám nedělá problémy pochopit jak fungují tři časy, které máme i v češtině, a jak se tvoří. Ale pro pořádek zkuste přeložit tyto věty: Pomůžu ti. Často pomáhám kamarádům. Včera jsem pomohla babičce. (řešení opět na dalším panelu)

Jak je to s časy v angličtině... I will help you. I often help my friends. I helped my Granny yesterday. Výborně, spokojme se zatím s těmito příklady času budoucího, přítomného a minulého – zbývající časy probereme v dalších prezentacích. Nyní se podívejme ještě na jeden „zádrhel“ neboli něco, co v češtině nemáme, ale oni to mají… (čeká vás na dalším panelu) Jak je to s časy v angličtině...

Jak je to s časy v angličtině... Už víme, kolik má angličtina časů. To je fajn, ale je třeba také vědět, že každý čas má na rozdíl od češtiny dvě formy: prostou a průběhovou Pojďme si tedy započítat: Kolik je v angličtině možností? Rovnice je jednoduchá: počet časů krát počet možných forem (řešení je, jako obvykle, na dalším panelu)

Jak je to s časy v angličtině... 6 (počet časů) x 2 (počet forem) = 12 možností Ale pozor! Časů je pořád jen šest! Pokud ještě zvládáte sledovat, na následujícím panelu si vyjasníme rozdíl mezi formou prostou a průběhovou...

Jak je to s časy v angličtině... Pokud něco v určitém okamžiku probíhá, něco se děje, používáme v angličtině formu průběhovou. „V určitém okamžiku“ znamená např. teď, včera ve dvě nebo třeba zítra ve dvě. Jde tedy o něco krátkodobého. Ve zbytku případů používáme formu prostou. Na dalším panelu si vyzkoušíme, zda rozdíl chápete.

Jak je to s časy v angličtině... Jakou formu byste použili u následujících příkladů? 1) Jdu do školy. 2) Chodím do školy. 3) Když jsem šel včera do školy,… 4) Zítra v pět hraji s kamarády basket. 5) Včera jsem šel do kina. (řešení je k nalezení na dalším panelu)

Jak je to s časy v angličtině... 1) právě to probíhá – forma průběhová 2) děje se opakovaně – forma prostá 3) právě to probíhalo – forma průběhová 4) v pět to bude probíhat – forma průběhová 5) proběhlo to jednorázově – forma prostá Na dalším panelu se podíváme, jak se vlastně ony dvě formy liší na pohled.

Jak je to s časy v angličtině... Když tvoříme větu s nějakým časem ve formě prosté, držíme se následujícího jednoduchého schématu: podmět + sloveso v určitém čase: Peter will sleep = Petr bude spát. Peter sleeps. = Petr spává. Peter slept. = Petr spal.

Jak je to s časy v angličtině... U formy průběhové to vypadá takto: podmět + sloveso „be“ v určitém čase + sloveso s koncovkou „-ing“ Mění se tedy jen tvary slovesa „be“. Vypadá to složitě, ve skutečnosti je to ale velmi jednoduché. V případě Petra z minulého panelu se postupuje následovně: Peter will be sleeping. = Petr bude (právě) spát. Peter is sleeping. = Petr (právě) spí. Peter was sleeping. = Petr (právě) spal.

Jak je to s časy v angličtině... Zvídavé duše se možná zeptají, k čemu to je, proč mají víc časů, proč ještě každý z nich má dvě formy… Inu, někdo má to, jiný ono, a kdyby všechno bylo stejné… inu, je to věc osobního vkusu. My si sice v češtině vystačíme se třemi časy, a v angličtině se jich musíme učit šest a ještě navíc dvě formy u každého, ale vezměte si chudáka Anglána, který se rozhodl naučit se česky, a musí se utkat se sedmi pády a spoustou vzorů. To se nakonec proti němu vůbec nenadřeme! Pojďme si ale dát závěrečný testík a tuhle prezentaci vypnout…

Jak je to s časy v angličtině... Doplňte: 1) Čeština má ….. časy. 2) Angličtina jich má ….. 3) Každý čas v angličtině má dvě ….. 4) Jmenují se forma ….. a forma ….. Přeložte: 1) Zítra v pět budu hrát šachy. 2) Hraji šachy. (právě teď) 3) Hraji šachy. (občas) 4) Včera jsem hrál šachy. 5) Včera jsem hrál (zrovna) šachy, když přišel pošťák. A nyní se podívejme na řešení a pak už se mějte jen fajn...

Jak je to s časy v angličtině... Doplňte: 1) Čeština má tři časy. 2) Angličtina jich má šest. 3) Každý čas v angličtině má dvě formy. 4) Jmenují se forma prostá a forma průběhová. Přeložte: 1) I will be playing chess at five tomorrow. (bude to zrovna probíhat = forma průběhová) 2) I am playing chess. (právě to probíhá = forma průběhová) 3) I play chess. (právě to neprobíhá = forma prostá) 4) I played chess yesterday. (zrovna to neprobíhalo, jen to proběhlo = forma prostá) 5) I was playing chess yesterday when the postman came. (zrovna to probíhalo = forma průběhová)