Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VARIACE S OPAKOVÁNÍM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Prozatím jsme se zabývali pouze uspořádanými k-ticemi sestavenými
z n prvků množiny M tak, že v každé z nich se žádný prvek neopakuje a které existují právě tehdy, je-li k  n . Připomeňme si ukázkový příklad.

3 Máme množinu tří různobarevných kruhů M = { , , }.
Zakreslete všechny různobarevné dvojice kruhů. Dvojice lišící se pořadím kruhů jsou různé. Každá zakreslená dvojice je uspořádanou dvojicí prvků množiny M, v níž se žádný prvek neopakuje, neboli variací bez opakování druhé třídy ze tří prvků.

4 Máme množinu tří různobarevných kruhů M = { , , }.
Zakreslete všechny různobarevné dvojice kruhů. Dvojice lišící se pořadím kruhů jsou různé. Máme množinu tří různobarevných kruhů M = { , , }. Zakreslete všechny různobarevné dvojice kruhů. Dvojice lišící se pořadím kruhů jsou různé. Nyní si zadání úlohy upravíme tak, abychom mohli ještě přikreslit ty uspořádané dvojice, v nichž se mohou prvky množiny M opakovat.

5 Máme množinu tří různobarevných kruhů M = { , , }.
Zakreslete všechny dvojice kruhů. Dvojice lišící se pořadím kruhů jsou různé. Zrušili jsme požadavek, aby se v každé uspořádané dvojici prvek vyskytoval právě jednou. Zakreslete zbývající uspořádané dvojice.

6 Máme množinu tří různobarevných kruhů M = { , , }.
Zakreslete všechny dvojice kruhů. Dvojice lišící se pořadím kruhů jsou různé. Každá uspořádaná dvojice prvků množiny M, ve které se mohou prvky množiny M opakovat, představuje variaci s opakováním druhé třídy ze tří prvků.

7 Máme množinu čtyř různobarevných čtverců M = { , , , }.
Zakreslete všechny variace s opakováním třetí třídy ze čtyř prvků množiny M. Zakreslujte samostatně. Sledujte počet opakování prvků množiny M v jednotlivých uspořádaných trojicích.

8 Nyní si přesuneme variace s opakováním tak,
abychom mohli lépe sledovat počet opakování prvků množiny M v jednotlivých uspořádaných trojicích.

9 Jaký je nejvyšší možný počet opakování prvku
množiny M v jednotlivých uspořádaných trojicích?

10 V každé uspořádané trojici se může
prvek množiny M opakovat nejvýše třikrát. V každé uspořádané trojici se může prvek množiny M opakovat nejvýše třikrát.

11 Máme množinu dvou různobarevných trojúhelníků M = { , }.
a) Zakreslete variace bez opakování čtvrté třídy ze dvou prvků. b) Zakreslete variace s opakováním čtvrté třídy ze dvou prvků. Zakreslujte samostatně. Sledujte existenci jednotlivých variací - vztah mezi třídou a počtem prvků množiny M.

12 Máme množinu dvou různobarevných trojúhelníků M = { , }.
a) Zakreslete variace bez opakování čtvrté třídy ze dvou prvků. b) Zakreslete variace s opakováním čtvrté třídy ze dvou prvků. například: Z daných trojúhelníků nelze sestavit žádnou uspořádanou čtveřici tak, aby se v ní žádný prvek množiny M neopakoval. Jestliže je třída větší než počet prvků množiny M, pak příslušné variace bez opakování neexistují.

13 Máme množinu dvou různobarevných trojúhelníků M = { , }.
a) Zakreslete variace bez opakování čtvrté třídy ze dvou prvků. b) Zakreslete variace s opakováním čtvrté třídy ze dvou prvků. Díky opakování prvků množiny M v uspořádaných čtveřicích, příslušné variace s opakováním existují i když je třída větší než počet prvků množiny M.

14 že variace s opakováním k-té třídy z n prvků se liší
Nyní již víme, že variace s opakováním k-té třídy z n prvků se liší od variací bez opakování k-té třídy z n prvků tím, že v uspořádaných k-ticích sestavených z n prvků množiny M se mohou prvky opakovat, a to nejvýše k-krát, a že existují, i když je k > n. Zapišme si definici.

15 DEFINICE Nechť k, n jsou přirozená čísla
a nechť je dána konečná množina M, která má n prvků. Každou uspořádanou k-tici sestavenou z prvků množiny M budeme nazývat variace s opakováním k-té třídy z n-prvků.

16 Spíše než vypisování všech variací s opakováním
k-té třídy z daných n prvků množiny M nás bude zajímat počet všech těchto variací s opakováním, který označíme V´k(n).

17 Kolik různých výsledků můžeme dostat, házíme-li současně
třemi hracími kostkami – červenou, zelenou a modrou? Prvky množiny M jsou čísla 1, 2, 3, 4, 5 a 6. Každý hod můžeme zapsat jako uspořádanou trojici číslo na červené, číslo na zelené a číslo na modré kostce. Jelikož se v jednom hodu mohou čísla opakovat, jsou tyto uspořádané trojice variacemi s opakováním třetí třídy z šesti prvků množiny M. Jak zjistíme počet možných výsledků?

18 Kolik různých výsledků můžeme dostat, házíme-li současně
třemi hracími kostkami – červenou, zelenou a modrou? První člen uspořádané trojice můžeme vybrat ze 6 možností. Druhý člen uspořádané trojice vybereme také ze 6 možností. Třetí člen uspořádané trojice vybíráme opět ze 6 možností. Pro výběr každého členu uspořádané trojice sestavené z daných 6 prvků množiny M máme tedy právě 6 možností, a to nezávisle na tom, které prvky byly vybrány pro členy předcházející.

19 Můžeme dostat celkem 216 různých výsledků.
Kolik různých výsledků můžeme dostat, házíme-li současně třemi hracími kostkami – červenou, zelenou a modrou? Počet V´3(6) všech variací s opakováním třetí třídy z šesti prvků vypočteme takto: { V´3(6) = = 63 = 216 3-krát Můžeme dostat celkem 216 různých výsledků.

20 VĚTA V´k(n) = nk ; kde n, k  N
Pro počet V´k(n) všech variací s opakováním k-té třídy z n prvků platí: V´k(n) = nk ; kde n, k  N

21 Určete počet všech čtyřciferných přirozených čísel
sestavených z lichých cifer. Budeme počítat počet variací s opakováním? Pokud ano, které třídy a z kolika prvků? Zdůvodněte.

22 Určete počet všech čtyřciferných přirozených čísel
sestavených z lichých cifer. Určujeme počet V´4(5) všech variací s opakováním čtvrté třídy z pěti prvků, jelikož na každém místě v uspořádané čtveřici může být jakákoliv cifra ze zadaných cifer 1, 3, 5, 7 a 9.

23 Určete počet všech čtyřciferných přirozených čísel
sestavených z lichých cifer. k = 4 n = 5 Dosaďte do vzorce a příklad dopočtěte.

24 Určete počet všech čtyřciferných přirozených čísel
sestavených z lichých cifer. k = 4 n = 5 Hledaný počet všech čísel je 625.

25 Kolik existuje variací s opakováním páté třídy ze čtyř prvků?
Příklad řešte samostatně.

26 Kolik existuje variací s opakováním páté třídy ze čtyř prvků?

27 Kolik existuje variací s opakováním páté třídy ze čtyř prvků?
Existuje celkem zadaných variací s opakováním.


Stáhnout ppt "Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google