Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Going to, Will, Present Continuous Tvar a použití

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Going to, Will, Present Continuous Tvar a použití"— Transkript prezentace:

1 Going to, Will, Present Continuous Tvar a použití
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedogických pracovníků (NÚV).

2 going to - tvar We´re (are) going to watch TV this evening.
Are we going to watch TV this evening? - Yes, we are. - No, we aren‘t. We aren‘t (are not) going to watch TV this evening. She´s (is) going to send the answer. Who is she going to send the answer? She isn´t (is not) going to send the answer.

3 going to - použití záměr, plán, odhodlání – budoucnost, která je závislá od vůle, úmyslu podmětu. Do češtiny překládáme jako chci, mám v plánu, hodlám, zamýšlím, chystám se něco udělat. He is practising every day. He´s going to win. předpověď - na základě daných okolností,např. z toho, co vidíme, vnímáme nebo na základě znalostí situace. It´s going to rain. (Vidíme zamračenou oblohu).

4 ?

5 will - tvar I´ll (will) come tomorrow. Will you come tomorrow?
- Yes, I will. / No, I won´t. I won´t come tomorrow. He´ll (will) win the lottery. When will he win the lottery? He won´t (will not) win.

6 will - použití momentální rozhodnutí - budoucí děj, který jsme se rozhodli vykonat v okamžiku hovoru jako bezprostřední reakci na určitý podnět. I can’t open this parcel. - I’ll help you then. předpověď - založenou na úsudku, názoru či našem přesvědčení, nemáme ji podloženou důkazy I don´t think they will win the match. sliby, nabídky, reakce na vzniklou situaci. Oh, no! The camera doesn´t work. - I’ll buy you a new camera.

7 ?

8 present continuous – tvar
I am leaving on Friday. (Odjíždím/odjedu v pátek.) Can you come and see me tonight? I can't, I'm studing Italian. present continuous – použití Přítomný průběhový čas používáme také pro vyjádření budoucího děje, který se odehraje v blízké budoucnosti, pro předem domluvené a naplánované děje.

9 ?

10 Translate: 1) Nemohu přijet, pokazilo se mi auto. - Ok, vyzvednu tě
v pět večer. 2) Podívej, ta auta se srazí. 3) Co budeš dělat po prázdninách? - Chystám se studovat na univerzitě. 4) V pátek večer hrajeme hokej. 5) Kde pojede na dovolenou? - Pojede do Francie. 6) Doufám, že se mi podaří najít dobrou práci.

11 Solution: I can´t arrive. My car has broken down. - Ok, I´ll pick you up at 5 p.m. 2) Look! The cars are going to crash! 3) What are you going to do after holiday? - I´m going to study at university. 4) We´are playing hockey on Friday evening. 5) Where is she going on holiday? - She´s going to France. 6) I hope I´ll manage to find a good job.


Stáhnout ppt "Going to, Will, Present Continuous Tvar a použití"

Podobné prezentace


Reklamy Google