Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

First Conditional – tvar a použití Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "First Conditional – tvar a použití Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,"— Transkript prezentace:

1 First Conditional – tvar a použití Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedogických pracovníků (NÚV).

2 First Conditional - použití První podmínková souvětí používáme když chceme vyjádřit, že se něco v budoucnosti za určitých okolností stane. If se překládá jako jestli/ jestli-že. V češtině sloveso za if překládáme v budoucím čase, ale v angličtině používáme přítomný čas prostý! Jestli bude doma, dám mu ty knížky. If he is at home, I´ll give him the books.

3 First Conditional - použití Srovnej: Zero conditional – If unemployment is rising, people usually tend to stay in their present jobs. (pokaždé) First conditional - If unemployment is rising next year, people will tend to stay in their present jobs. (příští rok)

4 First Conditional - conjunctions V těchto typech podmínkových vět můžeme použít i tyto spojky: I will buy you the cookies on condition that you are good. In case I see him, I´ll give it to him. They will give you a lift provided you pay for it. The topic won´t be discussed unless you take part in the meeting. Suppose the weather is OK, we´ll go rock climbing. As long as there is something to read, we won´t be bored.

5 ?

6 First or Zero Conditional? 1) Když chodím nakupovat do hypermarketu, vždy utratím hodně peněz. 2) Smícháš-li žlutou a modrou, dostaneš zelenou. 3) Později budeš mít hlad, jestli teď něco nesníš. 4) Když uhodneš sedm čísel, vyhráváš jackpot. 5) Jestli nás nepozvou, nedáme jim ten dárek. 6) Zavoláš mi z letiště, jestli přijedeš pozdě? 7) Vezmu si deštník, jestli bude pršet. 8) Když zahřeješ led, změní se na vodu.

7 Solution: 1) If I go shopping to a hypermarket, I always spend a lot of money. 2) If you mix yellow and blue, you get green. 3) Later you will be hungry if you don´t eat anything now. 4) If you guess seven numbers, you get jackpot. 5) If they don´t invite us, we won´t give them the present. 6) Will you call me from the airport if you are late? 7) I´ll take an umbrella if it rains. 8) If you heat ice, it turns into water.

8 Answer the questions: What will you do if you don´t pass maturita exam? Where will you go if you want to entertain at the weekend? How will you get home if there is no train/bus connection today?

9 Practise: 1 ) If the bus is late, we (walk). 2) She will call them if she (have) time. 3) If it costs too much, I (buy) a smaller one. 4) If the flight for New York is full, I (go) somewhere else. 5) What will we do if the taxi (not come)? 6) Will you phone me if there (be) any problems? 7) I (ask) Anthony if I see him tomorrow.

10 Solution: 1 ) If the bus is late, we will walk. 2) She will call them if she has time. 3) If it costs too much, I will buy a smaller one. 4) If the flight for New York is full, I will go somewhere else. 5) What will we do if the taxi doesn´t come? 6) Will you phone me if there are any problems? 7) I will ask Anthony if I see him tomorrow.


Stáhnout ppt "First Conditional – tvar a použití Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,"

Podobné prezentace


Reklamy Google