Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

First Conditional – tvar a použití

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "First Conditional – tvar a použití"— Transkript prezentace:

1 First Conditional – tvar a použití
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedogických pracovníků (NÚV).

2 First Conditional - tvar
První podmínkové věty se skládají ze dvou vět – věty, která začíná na if a z hlavní věty. Pořadí vět může být jakékoli, význam vět se nemění. If you study hard, you will pass the test. You will pass the test if you study hard.

3 First Conditional - použití
Tento typ podmínkových vět vyjadřuje pravděpodobnou souvislost mezi jednou událostí (if+present simple) a další možnou (will). If you friends don´t arrive by five, we will leave without them. Ve větě s if není použit čas budoucí, i když do češtiny se takto překládá! (budeš-li studovat....) If you study hard …. If you will study hard ….

4 First Conditional - použití
Předchází-li věta hlavní, není před if čárka. I´ll tell Eva if I see her. Ve větě hlavní může být namísto will/won´t použito - can nebo going to If I get there early, I can watch the match. If they return my letter, I´m going to send it back again.

5 ?

6 Practise: 1) If the bus is late, we (walk).
2) She (call) them if she (have) time. 3) If it costs too much, I (buy) a smaller one. 4) If the flight for New York is full, I (go) somewhere else. 5) What will we do if the taxi (not come)? 6) Will you phone me if there (be) any problems? 7) I (ask) Anthony if I (see) him tomorrow.

7 Solution: 1) If the bus is late, we will walk.
2) She will call them if she has time. 3) If it costs too much, I will buy a smaller one. 4) If the flight for New York is full, I´ll go somewhere else. 5) What will we do if the taxi doesn´t come? 6) Will you phone me if there are any problems? 7) I can/may...ask Anthony if I see him tomorrow.

8 Polite invitation or request
If you will just follow me, I will show you round the house. If you will lend me your money, I will repay it within a month. Ve zdvořilých žádostech a nabídkách můžeme použít po if will.


Stáhnout ppt "First Conditional – tvar a použití"

Podobné prezentace


Reklamy Google