Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Otázka a zápor v angličtině

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Otázka a zápor v angličtině"— Transkript prezentace:

1 Otázka a zápor v angličtině
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Šimon Daníček. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Otázka a zápor v angličtině
Vážení milovníci angličtiny, nyní si probereme látku takzvaně začátečnickou, ale když se neudělá včas a pořádně, zbytečně by vám mohla komplikovat život. A hned zkraje se sami sebe optáme: Kolika způsoby se v angličtině tvoří otázka a zápor?

3 Otázka a zápor v angličtině
Ale jistě, dvěma. Takže slovesa si musíme rozdělit do dvou skupin (ne, nikoli na pravidelná a nepravidelná – to je jiné dělení): jedna je maličká, ale hojně používaná, druhá zahrnuje více než 99,9 %. A s každou se pracuje jinak…

4 Otázka a zápor v angličtině
slovesa se dělí následovně: malá „elitní“ skupina 99,9 % be, can, must, will, should, would, could, may, might („gramaticky“ řečeno: be + modální slovesa + pomocná slovesa)

5 Otázka a zápor v angličtině
„Elitní“ skupina tvoří otázku přehozením podmětu a přísudku, a zápor přidáním not. Skupina 99,9 % tvoří otázku předsazením do/does/did před podmět a přísudek, a zápor vložením don't/doesn't/didn't.

6 Otázka a zápor v angličtině
Než si tedy vybereme z nabídky přehodím – přidám – předsadím – vložím, je třeba si ujasnit, o kterou skupinu jde. Na přehození podmětu s přísudkem a na přidání not snad není nic, co by někomu mohlo činit problémy. Co se týče skupiny 99,9 %, do a does používáme pro přítomný čas, kdežto did pro čas minulý.

7 Otázka a zápor v angličtině
Pokud používám průběh (např. She is skiing.), půjde o „elitní“ skupinu, protože se pracuje se slovesem be (čili am, are a is). Základem je tedy mít k dispozici podmět a přísudek, poznat, o kterou skupinu jde, a jít na věc. Pojďme si to ukázat třebas na větě Ema mele maso…

8 Otázka a zápor v angličtině
Pokud ho mele teď, použijeme průběh a výchozí text bude vypadat Ema is grinding meat. Pracujeme s is, což je forma slovesa be, a tudíž jsme v „elitní“ skupině. Otázka bude znít Is Ema grinding meat? (přehodili jsme) a zápor Ema is not grinding meat. (přidali jsme not).

9 Otázka a zápor v angličtině
Pokud Ema maso mele třebas každý týden, jde o přítomný čas prostý a výchozí věta bude znít Ema grinds meat every week. Jsme ve skupině 99,9 %, takže otázku vytvoříme (poté co od grinds odloupneme s) předsazením does: Does Ema grind meat every week? a zápor vložením doesn't: Ema doesn't grind meat every week.

10 Otázka a zápor v angličtině
Co se týče minulého času, funguje to stejně, jen se ve skupině 99,9 % do/does mění na did a don't/doesn't na didn't. Otázka v „elitní“ skupině: Ema was angry. přehodím na Was Ema angry? Zápor v „elitní“ skupině: K Ema was angry. přidám not, takže výsledkem je Ema was not angry (zkráceně wasn't).

11 Otázka a zápor v angličtině
Otázka ve skupině 99,9 %: Před podmět (Ema) a přísudek (grind) předsadím did: Did Ema grind meat? Zápor ve skupině 99,9 %: Mezi podmět a přísudek vložím didn't: Ema didn't grind meat.

12 Otázka a zápor v angličtině
Budoucí čas se u obou skupin tvoří pomocí will, takže pro otázku a zápor platí pravidla „elitní“ skupiny): Will Ema be angry? Will Ema grind meat? Ema will not be angry. Ema will not grind meat. (Samozřejmě můžeme will not zkrátit na won't.)

13 Otázka a zápor v angličtině
!!!!! výjimka !!!!! výjimka !!!!! výjimka !!!!! Ano, dámy a pánové, je to tak. Pamatujte si, že když otázka začíná slovy kdo či co v 1. pádě (co může totiž být i 4. pád), do/does/did nepoužíváme. Who discovered America? (a nikoli Who did discover America?) What happened? (a nikoli What did happen?)

14 Otázka a zápor v angličtině
Tak výjimku jsme vyřídili, a teď ještě jedna důležitá věc týkající se odpovídání na otázky. V češtině na otázku Bydlíš v Praze? odpovím Ano, bydlím. nebo Ne, nebydlím. Ono bydlet se mi objevuje i v odpovědi. Angličané ho ale nezopakují – oni odpovídají pomocným slovesem: Do you live in Prague? Yes I do. nebo No, I don't. (Když otázka začne Will she...?, odpovídám Yes, she will. ,či No, she won't. atd.)

15 Otázka a zápor v angličtině
Doufejme tedy, že čtveřici přehodím – přidám – předsadím – vložím již důvěrně známe, takže můžeme jít na věc (tedy na test)!

16 Otázka a zápor v angličtině
Přeložte (text v závorkách nikoli): Co dělá Mike? (za práci) Co dělá Mike? (právě teď) Kdo rozbil to okno? Co jste včera dělali? Líbí se ti ten film? Nedívám se na něj. (nyní) Líbí se ti Mirek?

17 Otázka a zápor v angličtině
A řešení: What does Mike do? What is Mike doing? Who broke that window? What did you do yesterday? Do you like the film? I am not watching it. Do you like Mirek? (test pokračuje na dalším panelu)

18 Otázka a zápor v angličtině
8) Nevím, nevídám ho často. 9) Kdo zná někoho v Berlíně? 10) Co ode mne chceš? 11) Byl jsi někdy v Turecku? 12) Kam jdeš? 13) Znáš Karla? Ano, znám. 14) Chodíš do kostela?

19 Otázka a zápor v angličtině
8) I don't know, I don't see him often. 9) Who knows somebody in Berlin? 10) What do you want from me? 11) Have you ever been to Turkey? 12) Where are you going? 13) Do you know Charles? Yes, I do. 14) Do you go to church? (toť vše, mějte se fajn!)


Stáhnout ppt "Otázka a zápor v angličtině"

Podobné prezentace


Reklamy Google