Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak je to s časy v angličtině...

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak je to s časy v angličtině..."— Transkript prezentace:

1 Jak je to s časy v angličtině...
Vážení žáci a studenti, v různých jazycích existuje různý počet časů. Pojďme si zadat matematický úkol: počet časů v angličtině = 2 x počet časů v češtině Kolik to je? (pokud to nevíte, řešení je na dalším panelu) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Šimon Daníček. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Jak je to s časy v angličtině...
Ano, jelikož v češtině jsou tři časy, v angličtině jich bude šest… Jak se ale jmenují? Opět malý úkol: Vyjmenujte časy v češtině a pak k nim přidejte stejnou trojici, ale před ni vložte předponu „před-“. (řešení je opět na dalším panelu)

3 Jak je to s časy v angličtině...
čeština: budoucí přítomný Minulý angličtina: předbudoucí přítomný předpřítomný minulý předminulý

4 Jak je to s časy v angličtině...
Výborně, takže teď jsme o něco chytřejší. Asi vám nedělá problémy pochopit jak fungují tři časy, které máme i v češtině, a jak se tvoří. Ale pro pořádek zkuste přeložit tyto věty: Pomůžu ti. Často pomáhám kamarádům. Včera jsem pomohla babičce. (řešení opět na dalším panelu)

5 Jak je to s časy v angličtině...
I will help you. I often help my friends. I helped my Granny yesterday. Výborně, spokojme se zatím s těmito příklady času budoucího, přítomného a minulého – zbývající časy probereme v dalších prezentacích. Nyní se podívejme ještě na jeden „zádrhel“ neboli něco, co v češtině nemáme, ale oni to mají… (čeká vás na dalším panelu) Jak je to s časy v angličtině...

6 Jak je to s časy v angličtině...
Už víme, kolik má angličtina časů. To je fajn, ale je třeba také vědět, že každý čas má na rozdíl od češtiny dvě formy: prostou a průběhovou Pojďme si tedy započítat: Kolik je v angličtině možností? Rovnice je jednoduchá: počet časů krát počet možných forem (řešení je, jako obvykle, na dalším panelu)

7 Jak je to s časy v angličtině...
6 (počet časů) x 2 (počet forem) = 12 možností Ale pozor! Časů je pořád jen šest! Pokud ještě zvládáte sledovat, na následujícím panelu si vyjasníme rozdíl mezi formou prostou a průběhovou...

8 Jak je to s časy v angličtině...
Pokud něco v určitém okamžiku probíhá, něco se děje, používáme v angličtině formu průběhovou. „V určitém okamžiku“ znamená např. teď, včera ve dvě nebo třeba zítra ve dvě. Jde tedy o něco krátkodobého. Ve zbytku případů používáme formu prostou. Na dalším panelu si vyzkoušíme, zda rozdíl chápete.

9 Jak je to s časy v angličtině...
Jakou formu byste použili u následujících příkladů? 1) Jdu do školy. 2) Chodím do školy. 3) Když jsem šel včera do školy,… 4) Zítra v pět hraji s kamarády basket. 5) Včera jsem šel do kina. (řešení je k nalezení na dalším panelu)

10 Jak je to s časy v angličtině...
1) právě to probíhá – forma průběhová 2) děje se opakovaně – forma prostá 3) právě to probíhalo – forma průběhová 4) v pět to bude probíhat – forma průběhová 5) proběhlo to jednorázově – forma prostá Na dalším panelu se podíváme, jak se vlastně ony dvě formy liší na pohled.

11 Jak je to s časy v angličtině...
Když tvoříme větu s nějakým časem ve formě prosté, držíme se následujícího jednoduchého schématu: podmět + sloveso v určitém čase: Peter will sleep = Petr bude spát. Peter sleeps. = Petr spává. Peter slept. = Petr spal.

12 Jak je to s časy v angličtině...
U formy průběhové to vypadá takto: podmět + sloveso „be“ v určitém čase + sloveso s koncovkou „-ing“ Mění se tedy jen tvary slovesa „be“. Vypadá to složitě, ve skutečnosti je to ale velmi jednoduché. V případě Petra z minulého panelu se postupuje následovně: Peter will be sleeping. = Petr bude (právě) spát. Peter is sleeping. = Petr (právě) spí. Peter was sleeping. = Petr (právě) spal.

13 Jak je to s časy v angličtině...
Zvídavé duše se možná zeptají, k čemu to je, proč mají víc časů, proč ještě každý z nich má dvě formy… Inu, někdo má to, jiný ono, a kdyby všechno bylo stejné… inu, je to věc osobního vkusu. My si sice v češtině vystačíme se třemi časy, a v angličtině se jich musíme učit šest a ještě navíc dvě formy u každého, ale vezměte si chudáka Anglána, který se rozhodl naučit se česky, a musí se utkat se sedmi pády a spoustou vzorů. To se nakonec proti němu vůbec nenadřeme! Pojďme si ale dát závěrečný testík a tuhle prezentaci vypnout…

14 Jak je to s časy v angličtině...
Doplňte: 1) Čeština má ….. časy. 2) Angličtina jich má ….. 3) Každý čas v angličtině má dvě ….. 4) Jmenují se forma ….. a forma ….. Přeložte: 1) Zítra v pět budu hrát šachy. 2) Hraji šachy. (právě teď) 3) Hraji šachy. (občas) 4) Včera jsem hrál šachy. 5) Včera jsem hrál (zrovna) šachy, když přišel pošťák. A nyní se podívejme na řešení a pak už se mějte jen fajn...

15 Jak je to s časy v angličtině...
Doplňte: 1) Čeština má tři časy. 2) Angličtina jich má šest. 3) Každý čas v angličtině má dvě formy. 4) Jmenují se forma prostá a forma průběhová. Přeložte: 1) I will be playing chess at five tomorrow. (bude to zrovna probíhat = forma průběhová) 2) I am playing chess. (právě to probíhá = forma průběhová) 3) I play chess. (právě to neprobíhá = forma prostá) 4) I played chess yesterday. (zrovna to neprobíhalo, jen to proběhlo = forma prostá) 5) I was playing chess yesterday when the postman came. (zrovna to probíhalo = forma průběhová)


Stáhnout ppt "Jak je to s časy v angličtině..."

Podobné prezentace


Reklamy Google