Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_222_Časy sloves

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_222_Časy sloves"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_222_Časy sloves
Identifikátor školy: 600 150 569 Šablona VY_32_INOVACE_222_Časy sloves

2 Časy sloves Teorie a příklady

3 Minulé časy Budoucí časy Přítomné časy

4 Přítomné časy prostý průběhový tvar jako v infinitivu
pouze ve 3. osobě čísla jednotného je koncovka –s, -es zápor – don´t, doesn´t otázka – do, does I read. He reads. He doesn´t read. Do you read? průběhový pomocí slovesa to be v přít. čase význam. sloveso s koncovkou - ing zápor – podle to be otázka – podle to be He is working. He isn´t working. Is he working?

5 Minulé časy prostý průběhový k infinitivu - ed
zápor – didn´t + infinitiv otázka – did + infinitiv I worked. He didn´t work. Did you work? pozor na nepravidelná slovesa go – went, do – did ………. průběhový pomocí slovesa to be v min. čase význam. sloveso s koncovkou - ing zápor – podle to be v min. čase otázka – podle to be v min. čase He was working. He wasn´t working. Was he working? I was, you were, he,she,it was we were, they were

6 Budoucí časy prostý going to pomocí will + infinitiv zápor – won´t
otázka – will I will read. He won´t read. Will you read? I ´ll read. going to pomocí to be + going to + infinitiv to be je v přítomném čase zápor – podle to be otázka – podle to be He is going to work. He isn´t going to work. Is he going to work?

7 Translate sentences Tom pracuje v bance každý den.
Já nepracuji v bance nyní. Jana pracovala v bance včera. Ona nebude pracovat v bance. Budeš pracovat v bance v létě? Co teď děláš? Pracuješ v bance? Oni nepracovali v bance. On pracoval v bance včera celý den.

8 Translate sentences Tom pracuje v bance každý den. Tom works in a bank every day. Já nepracuji v bance nyní I am not working in a bank now. Jana pracovala v bance včera Jane worked in a bank yesterday. Ona nebude pracovat v bance She won´t work in a bank. Budeš pracovat v bance v létě? Are you going to work in a bank in the summer? Co teď děláš? Pracuješ? What are you doing now? Are you working? Oni nepracovali v bance They didn´t work in a bank. On pracoval v bance včera celý den. He was working in a bank yesterday all day.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_222_Časy sloves"

Podobné prezentace


Reklamy Google