Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Future – going to Budoucí čas – vyjádřený pomocí vazby „going to“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Future – going to Budoucí čas – vyjádřený pomocí vazby „going to“"— Transkript prezentace:

1 Future – going to Budoucí čas – vyjádřený pomocí vazby „going to“

2 Používáme ho: 1. když mluvíme o již zamýšlených činnostech v budoucnu (naplánovaných) 2. když se k něčemu schyluje dle viditelných důkazů

3 Tvoříme ho pomocí vazby be going to + infinitiv slovesa I am going to be a pilot. You are going to study math. He/she/it is going to eat pizza. We are going to have a party. You are going to fly to America. They are going to get married.

4 Angličtina se vyhýbá spojení BE GOING TO GO a BE GOING TO COME. Místo nich používá pouze přítomný průběhový čas sloves COME a GO: We are going shopping. She is coming tomorrow.

5 Zápor tvoříme pomocí záporky not, kterou umístíme za to be: I am not going to be a vet – nebudu veterinářem I am not going to be a vet = nebudu veterinářem You aren‘t going to be a vet = nebudeš veterinářem He/She/It isn‘t going to be a vet = nebude veterinářem We aren‘t going to be vets= nebudeme veterináři You aren‘t going to be vets = nebudete veterináři They aren‘t going to be vets = nebudou veterináři

6 Otázka v budoucím čase pomocí vazby going to se tvoří obráceným slovosledem slovesa to be a podmětem: Am I going to be a vet? Are you going to fly to Mexico? Is he/she/it going to cry? Are we going to live in London? Are you going to pass the exam? Are they going to have a party? Where are you going to fly?


Stáhnout ppt "Future – going to Budoucí čas – vyjádřený pomocí vazby „going to“"

Podobné prezentace


Reklamy Google