KOŇSKÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koňské,maso, charakteristika Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, 412 01 Litoměřice Anotace: výukový materiál pro koňské maso Vypracováno: I.pololetí 2012/2013
kone.eshry.cz
CHARAKTERISTIKA maso je tmavě červené, tuhé má vyšší obsah glykogenu- má nasládlou chuť je středně tučné obsahuje více vody a bílkovin než maso hovězí nejlepší je maso z hříbat ve stáří do dvou let dělí se stejným způsobem jako maso hovězí používá se na guláše, pečeně a do uzenin
CHARAKTERISTIKA V současnosti je nejvíce konzumováno v: Mongolsko Kazachstán V menší míře je součástí kulinářských tradic dalších zemí v Evropě. Nejvíce využívá Italská a Španělská kuchyně. V anglofonních zemích je ale konzumace koňského masa společenské tabu
ZAJÍMAVOST V rané historii lidstva byl divoký kůň hojně loven pro maso jako cenný zdroj proteinů. K jeho výraznější konzumaci docházelo během válek, kdy byl nedostatek potravin a kůň sloužil jako dopravní prostředek pro vojsko a materiál, tudíž v případě neplánovaného úmrtí či zabití, se jednalo o snadno dostupný zdroj potravy.
KOŇSKÉ MASO http://cs.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%88sk%C3%A9_maso
ZDROJ Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6