Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka"— Transkript prezentace:

1 Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 1. Maso, masné výrobky Ryby Charakteristika, význam droj:

2 Obsah Charakteristika masa z ryb Složení masa z ryb
Význam masa z ryb ve výživě

3 Ryby

4 Charakteristika Studenokrevní obratlovci dýchající žábrami
Maso je bohaté na plnohodnotné bílkoviny Tučné maso bohaté na vitamíny A,D Červené maso je bohatší na ML než bílé Podléhá rychle zkáze Je lehce stravitelné Je vhodnou dietní potravinou

5 Složení rybího masa Bílkoviny 17- 20% Tuk až 25% Voda 75%
Hovězí 3 – 25% Telecí 1 -10% ML - sodík, vápník, jód, fosfor Vepřové 8-40% Skopové 5-27% Drůbež 1-5% Vitamíny A, B1, B2, D Zvěřina 2-5%

6 Význam ve výživě Důležitou součástí jídelního lístku
Mořské ryby jsou zdrojem jódu Vhodná pro lidi trpící kornatěním cév a dnou Lehce stravitelné maso Široké uplatnění v kuchyni

7 Otázky Charakterizujte ryby? Jaké je složení rybího masa?
Porovnejte obsah tuku ryb a ostatních mas. Jaký je význam rybího masa ve výživě?


Stáhnout ppt "Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka"

Podobné prezentace


Reklamy Google