Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:"— Transkript prezentace:

1 LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/ dům: 108

2 CHARAKTERISTIKA Listovou zeleninu lze podle využívané části listu a podle použití rozdělit na: salátovou (hlávkový salát, čekankové puky aj.) - využívá se syrová k přípravě salátů, špenátovou (špenát, mangold aj.) - k tepelné úpravě, řapíkovou (řapíkatý celer, reveň aj.) – využívají se zdužnatělé řapíky listů. Tento druh zeleniny je zařazen do samostatné skupiny – lahůdkové zeleniny. Co je to? Odpověď: Rukola 1.

3 HLÁVKOVÝ SALÁT Hlávkový salát má zvrásněné listy s rovným okrajem, většinou světle zelené barvy. Hlávka má krátký košťál. Listy jsou nahořklé chuti, nesmí být poškozeny. Pěstují se: jarní, letní (hlávky nevybíhají do květu) zimní (sklízejí se na jaře). Hlávkový salát je bohatým zdrojem vitaminu C a karotenu. 2.

4 ČEKANKA SALÁTOVÁ Čekanka salátová je dvouletá rostlina; první rok tvoří kořen s listy, tzv. čekankové puky. Rychlené čekankové puky (mají délku cca 9 až 17 cm). Pěstují se za nepřístupu světla, křehké, složené do srdíčka. Mají nahořklou chuť. 3.

5 ŠPENÁT Špenát jsou listy špenátu zeleného.
Sklízí se jednotlivé listy (mají delší řapíky, max. 10 cm) nebo celé listové růžice. Do prodeje se dostává špenát zpracovaný (zmrazený špenátový protlak), pouze 10 % jako čerstvá zelenina. Špenát obsahuje vitaminy skupiny B, C, K, karoten, z minerálních látek vápník a železo. Je zdrojem i antinutriční látky kyseliny. 4.

6 POLNÍČEK Rostlina poskytuje protáhlé listy, seskupené do růžice, které mají ořechovou příchuť. Sklízí se na podzim, v zimě a na jaře. Je důležitým zdrojem vitamínů C a karotenu, zejm. v zimním období. Konzumuje se jako salátová či špenátová zelenina. 5.

7 Zdroj: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:


Stáhnout ppt "LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:"

Podobné prezentace


Reklamy Google