Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,"— Transkript prezentace:

1 PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev, meloun Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/ dům: 110

2 CHARAKTERISTIKA Jedlou částí plodové zeleniny je plod.
Podle druhu plodu se dělí na: Lilkovitou - plodem je pravá bobule; např. rajče, paprika, lilek. Tykvovitou - plodem je nepravá bobule; např. okurky, tykev, meloun. Luskovou - plodem jsou lusky čerstvých luštěnin. 1.

3 FAZOLOVÉ LUSKY Fazolové lusky jsou plody v mléčné zralosti.
Jsou dlouhé hladké, mají zelenou či žlutou barvu a nasládlou chuť. Kvalitní lusky jsou bez vláken a listů, nejsou skvrnité. Jejich výživová hodnota je podobná hrachovým luskům. 2.

4 LILEK JEDLÝ Lilek jsou zralé plody (bobule) tílku jedlého.
Bobule mají kulatý či hruškovitý tvar, hladkou lesklou slupku, fialově zbarvenou. Obsahují nezralá bílá semena. Chuť je mírně nahořklá. Jakostní plody jsou velké do 8 cm a mají tuhou kompaktní dužninu. 3.

5 PATIZÓN Patizóny jsou diskovité, zespodu zebrované, bílé až oranžové plody, s vroubkovaným krajem. Dužinu mají bílou šťavnatou, mírně nasládlou. Upravují se hlavně smažením a dušením. 4.

6 TYKEV VELKOPLODÁ Tykev velkoplodá (dýně, turek) poskytuje plody velké až 30 kg. Pěstuje se mnoho odrůd. Tvar plodu - kulatý, válcovitý, zploštělý aj., barva slupky - žlutá, oranžová, zelenavá, světle hnědá a chuť nasládlá. Plody se zpracovávají konzervací jako ovoce. Využívají se i jádra olejnatých semen. 5.

7 MELOUN Meloun vodní je plod rostliny lubenice obecné.
Je kulatého či oválného tvaru, slupka je hladká, tmavozelené barvy i se světlejším žíháním. Meloun cukrový (tzv. pravý) pochází z rostliny stejného názvu. Tvar je kulatý až vejčitý, slupka má bílou žlutou či oranžovočervenou barvu, je drsná (bradavičnatá, síťovaná) či hladká. Jakostní melouny nesmí být přezrálé, hmotnost cukrových melounů musí dosahovat min. 500 g, vodních min.1 500g. 5.

8 Zdroj: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:


Stáhnout ppt "PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,"

Podobné prezentace


Reklamy Google