Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice."— Transkript prezentace:

1 KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/ dům:107

2 CHARAKTERISTIKA Košťálová zelenina patří do čeledi brukvovitých.
Typický je masitý stonek (košťál) a dužnaté zebrované listy. Košťálová zelenina je bohatá na vlákninu, vápník a vitamín K. 1.

3 KVĚTÁK Konzumuje se zdužnatělé květenství, které je bílé a pevné.
Dělí se na: raný pozdní Patří mezi lehce stravitelnou zeleninu s nasládlou chutí. 2. 3.

4 KAPUSTA Kapusta má typickou chuť a aroma.
Bohatá na Vitamín C, skupiny vitamínů B, bílkovin, z minerálních látek fosforu, draslíku a síry. Pěstuje se: Hlávková kapusta poskytuje, stejně jako zelí, hlávky. Podlouhlé hlávky jsou volnější, tvořeny sytě zelenými vrásčitými listy. Růžičková kapusta má na vysoké lodyze ořechovité uzavřené hlávky (růžičky), o průměru 2,5 až 4 cm. Kapusta kadeřavá (kadeřávek) poskytuje křehké zkadeřené listy. Její chuť je mírně nahořklá. Je odolná proti mrazům, stejně jako růžičková kapusta.

5 KAPUSTA 6. http://www.receptyonline.cz/kaderavek--1305.html
4. 5. 6.

6 HLÁVKOVÉ ZELÍ Hlávkové zelí se dělí podle barvy na bílé a červené.
Zelí musí mít pevnou tvrdou hlávku, na povrchu jsou obalové listy. Zelí je bohaté na vitamín C, K, karoten, skupinu vitamínů B a z minerálních látek na vápník, hořčík či železo. 7. 8.

7 KEDLUBNA Konzumují se stonkové hlíny (bulvy) brukve bílé a modré.
Bílá brukev poskytuje světle zelené bulvy, jemné. Bulvy brukve modré mají fialovou barvu a jsou více odolné proti chladu. 10.

8 BROKOLICE Brokolice poskytuje zdužnatělé květenství, které je volnější než květenství květáku. Růžičky jsou menší a mají zelenou barvu. Sklízí se postupně. Minimální průměr jakostních květenství je 7 cm, v růžici nesmí být přítomen žlutý kvítek. 11.

9 Zdroj: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:


Stáhnout ppt "KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice."

Podobné prezentace


Reklamy Google