Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Advertisements

TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Nová doba a ekonomika £ Jaký ekonomický systém je typický pro středověk? £ Proč už nyní nestačí? £ V čem se doba změnila? £ Nová doba si žádá nová řešení,
Základní ekonomické pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN:
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_1 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E19.11 Ročník1. ročník.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Základy nabídky a poptávky TNH 1 – 3. seminář Pavel Seknička.
Měření výkonu ekonomiky 2. seminář – TNH 2
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
2 Marketingové koncepce
Obchod, trh Základy hospodaření.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
POPTáVkA po VÝROBNÍCH Faktorech
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Ekonomický liberalismus - základní východiska
Dějiny daňových teorií
Rakouská škola TNH 1 (DET-6)
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Formativní období Klasické politické ekonomie TNH 1 (DET-3)
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Průmyslová revoluce 1 Podmínky a rozvoj.
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Základy ekonomie TNH 1 – 1. seminář
MIKROEKONOMIKA Podnik, jeho cíle a funkce.
Seminář 1. Předmět ekonomie
Ekonomika– národní hospodářství
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Makroekonomie E 7 - otázky.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Základní pojmy Absolutní a komparativní výhoda
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ekonomika– národní hospodářství
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Zlomky Část celku VY_42_INOVACE_20_01.
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Digitální učební materiál
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
TRŽNÍ EKONOMIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Sýbková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
III. TEORIE MEZINÁRODNÍHO OBCHODU
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Střední škola obchodně technická s. r. o.
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Digitální učební materiál
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Celkový základ daně.
Název projektu: ICT ve výuce
Zákony trhu. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4) Pavel Seknička

Obsah A. Smith – základní „doktríny“ obsažené v „Bohatství národů“ D. Ricardo J. B. Say – zákony trhů J. St. Mill – vyvrcholení KPE

Adam Smith metodologické a obsahové základy Ve svém díle Pojednání o podstatě a původu bohatství národů (1776) demonstruje tyto základní doktríny: Neviditelná ruka trhu; Hospodářský liberalismus; Dělba práce; Přirozený řád; Pracovní teorie hodnoty.

Klasická politická ekonomie Hlavní představitelé: David Ricardo (1772 – 1823) Jean Baptiste Say (1767 – 1832) John Stuart Mill (1806 – 1873) Fréderic Bastiat (1801 – 1850)

David Ricardo Úspěšný burzovní makléř, obchodník i politik. Dílo: Základy politické ekonomie a zdanění (1817) Zastánce teorie pracovní hodnoty, rozvinul teorii rozdělování – mzda, pozemková renta (zákon postupného obdělávání stále horších půd a zákon klesající úrodnosti půd), kterou Ricardo definoval jako část produktu země, která je vyplácena majitelům půdy za užívání originálních a nezničitelných si půdy, jejíž množství je omezeno. S růstem poptávky po potravinách roste renta, protože množství půdy je absolutně dáno. Zabýval se také konceptem komparativních výhod (v oblasti zahraničního obchodu).

J. B. Say Nejvýznamnější představitel francouzské větve KPE. Dílo: Pojednání o politické ekonomii (1803) Katechismus politické ekonomie (1817) Bohatství společnosti je vytvářeno pomocí práce, Výrobní faktory vysvětluje jako cenu služeb výrobních faktorů – mzdy, zisk, renta. Ve vztahu ke kapitálu přiřazuje úrok jako složky zisku (součást podnikatelského zisku jako komplexního kapitálového důchodu) Sayův zákon trhu: zdůrazňuje, že celková nabídka a poptávka se nemohou odlišovat. Primární je nabídka. Nabídka vytváří poptávku. Tím podporuje tezi o vnitřní stabilitě tržní ekonomiky. Say rozdělil politickou ekonomii do tří oddílů: teorii výroby, teorii rozdělování, teorii spotřeby.

John Stuart Mill Vrcholný představitel KPE. Dílo: Zásady politické ekonomie a použití některých v sociální filozofii (1848) Politickou ekonomii chápe jako vědu o tvorbě a rozdělování bohatství, ale zároveň věnuje pozornost i politickým a sociálním otázkám. Jádrem je teorie výroby a rozdělování. Značnou pozornost věnuje problematice nákladů. Výroba se spíše přibližuje přírodním zákonům, rozdělování však více závisí na společenských poměrech a zvycích. Mzdu přibližuje existenčnímu minimu (inspirace D. Ricardem). Zisk je však složkou nákladů. Zisk je tvořen dvěma složkami: podnikatelským ziskem (tvoří mzdu podnikatele a odměnu za riziko) a úrok jako odměnu za abstinenci. Pozemková renta není vázána na pozemkové vlastnictví, je rozdílem mezi cenou a výrobními náklady. V oblasti mezinárodního obchodu navazuje na D. Ricarda a vytváří koncept reciproční poptávky (rozdělení výhod mezi jednotlivé země).

Použitá literatura Sojka, M. – Kadeřábková, M.: Stručné dějiny ekonomických teorií. Praha: EUPRESS, 2004, str. 8 – 18.