Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)"— Transkript prezentace:

1 Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)
Pavel Seknička

2 Definice hospodářské politiky
Hospodářská politika popisuje počínání vlády (státu), která se snaží působit na ekonomiku tak, aby to ovlivňovalo kromě výkonu také inflaci a zaměstnanost. Hospodářská politika může být: Expanzivní, Restriktivní.

3 Cíle hospodářské politiky
Cíle makroekonomické politiky můžeme specifikovat takto: Vysoká a rostoucí úroveň výstupu v hospodářství, Vysoká zaměstnanost doprovázená nízkou nezaměstnaností, Stabilní nebo lehce rostoucí cenová hladina, Aktivní zahraničně-obchodní vztahy. Jednotlivé cíle mohou sledovat stabilizační či růstové zaměření HP.

4 Hlavní nástroje hospodářské politiky
Rozpočtová (fiskální) politika; Měnová (monetární) politika.

5 Fiskální politika Fiskální politika zahrnuje vládní výdaje a úroveň zdanění. Vládní výdaje ovlivňují relativní velikost výdajů na veřejné a soukromé statky a služby. Zdanění snižuje příjmy obyvatel a tím i úroveň soukromých úspor a spotřeby. Navíc ovlivňuje výši investic a úroveň potencionálního produktu. V současnosti se fiskální politika používá zejména k ovlivnění dlouhodobého ekonomického růstu (rozvoje) prostřednictvím jejich efektů na výši národních úspor a motivaci lidí pracovat a spořit.

6 Monetární politika Monetární politika realizovaná centrální bankou určuje výši peněžní nabídky a reguluje finanční sektor. Cílem monetární politiky je zejména stabilita cen a stabilita měny. Základní strategií je v oblasti stabilizace cen cílování inflace. Monetární politika ovlivňuje jak potenciální tak skutečné DPH.


Stáhnout ppt "Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)"

Podobné prezentace


Reklamy Google