Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základy nabídky a poptávky TNH 1 – 3. seminář Pavel Seknička.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základy nabídky a poptávky TNH 1 – 3. seminář Pavel Seknička."— Transkript prezentace:

1 Základy nabídky a poptávky TNH 1 – 3. seminář Pavel Seknička

2 Poptávková funkce Za jinak stejných podmínek existuje mezi tržní cenou statku a jeho poptávaným množstvím konkrétní vztah. Tento vztah mezi cenou a množstvím se nazývá poptávková funkce nebo poptávková křivka.

3 Zákon klesající poptávky Pokud se cena určitého zboží zvýší ( za jinak stejných podmínek), mají kupující tendenci kupovat menší množství tohoto zboží a naopak.

4 Faktory ovlivňující poptávkovou křivku Průměrný (disponibilní) důchod, Populace, Ceny příbuzných statků, Vkus, Specifické faktory.

5 Klesající trend poptávky (křivky poptávky, funkce poptávky) ovlivňuje Zákon klesající poptávky, Zákon klesajícího mezního užitku – výraz nezní je klíčovým pojmem v ekonomii znamená „dodatečný“ nebo „navíc“. Mezní užitek označuje užitek, který vám přinese spotřeba dodatečné jednotka statku. Zákon klesajícího mezního užitku říká, že roste množství spotřebovaného statku, mezní užitek z tohoto statku obvykle klesá. Substituční efekt – k tomuto efektu dochází, když růst ceny jednoho statku vede k jeho substituci jinými statky Důchodový efekt – vyjadřuje změnu poptávaného množství statku, která je důsledkem změny reálného příjmu spotřebitele při změně ceny statku.

6 Substituty a komplementy Statky jsou substituty, jestliže růst ceny ptávky po druhém. Statky jsou komplementy, pokud zvýšení ceny jednoho způsobí pokles poptávky po druhém. Statky jsou nezávislé, pokud cenová změna jednoho nemá žádný vliv na poptávku druhého.

7 Nabídková funkce Nabídková funkce, resp. nabídková křivka určitého statku vyjadřuje vztah mezi tržní cenou a množstvím statku, které budou výrobci za jinak stejných podmínek ochotni vyrábět a prodávat.

8 Faktory ovlivňující nabídkovou křivku Technologie, Ceny vstupů (výrobní náklady), Ceny výrobních substitutů, Vládní politika, Specifické faktory.

9 Posuny křivek Posuny poptávky Posuny nabídky

10 Rovnováha nabídky a poptávky K tržní rovnováze dochází při ceně. Kdy se poptávané a nabízené množství rovnají. V této rovnováze. V této rovnováze nemá cena tendenci růst ani klesat. Rovnovážná cena se nazývá cena vyčišťující trh. Tím chceme říci, že nepřebývají už žádné objednávky ani nabídky a poptávají a nabízející jsou spokojeni. Rovnovážná cena a množství se ustálí na úrovni, kdy množství, které jsou výrobci ochotni nabízet se rovná množství, které spotřebitelé dobrovolně poptávají. Na konkurenčním trhu tuto rovnováhu nalezneme v průsečíku poptávkové a nabídkové křivky. Při rovnovážné ceně neexistují žádné nedostatky ani přebytky.


Stáhnout ppt "Základy nabídky a poptávky TNH 1 – 3. seminář Pavel Seknička."

Podobné prezentace


Reklamy Google