Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze"— Transkript prezentace:

1 TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Pavel Seknička

2 Definice trhu Trh charakterizujeme jako: „… mechanismus, jehož prostřednictvím se kupující a prodávající střetávají, aby určili cenu zboží a množství, jež se nakoupí a prodá.“ (Samuelson, P. A. – Nordhaus, W. D.: Ekonomie. 18. vydání. Praha, Svoboda 2007)

3 Základní funkce trhu Funkce informační – trhy přenášejí informace, především prostřednictvím cen, Funkce stimulační – trhy stimulují (podněcují) ekonomické činnosti, Funkce alokační – trhy rozdělují zdroje jednotlivým subjektům Další funkce mohou být: distribuční a redistribuční, motivační apod.

4 Segmenty trhů v ekonomickém systému (koloběhu)
Trh zboží a služeb Trh výrobních faktorů Finanční trh

5 Finanční trh - definice
Finanční trh je systém institucí a instrumentů zajišťující pohyb peněz a kapitálu ve všech formách mezi různými ekonomickými subjekty na základě nabídky a poptávky.

6 Nabídka a poptávka na finančním trhu
Nabídka – půjčovatelé peněz, tzv. přebytkové subjekty – spoření, tj. úspory Poptávka – zájemci o peníze, tzv. deficitní subjekty – investování, tj. investice

7 Zprostředkovatelé na finančním trhu
Bankovní Nebankovní

8 Typy finančních transakcí
Přímé financování Polopřímé financování Nepřímé financování (zprostředkování)

9 Členění finančního trhu
Z věcného hlediska (věcné zaměření aktiva) Z hlediska času/podle doby splatnosti Z hlediska prostoru

10 Funkce finančního trhu (systému) z pohledu obecné ekonomie
Přesun zdrojů v čase a to mezi odvětvími a regiony, Řízení rizik v ekonomice, Sdružování a přerozdělování fondů podle potřeb jednotlivých spotřebitelů a investorů, Působí také jako zúčtovací instituce, která usnadňuje přesuny zdrojů mezi plátci (kupujícími) a příjemci (prodejci).

11 Finanční aktiva Finanční aktiva jsou peněžní nároky jedné strany vůči jiné straně. Nejdůležitější finanční aktiva (nástroje) jsou: Peníze Spořící účty Vládní cenné papíry – směnky, dluhopisy apod. Vlastnické podíly – např. akcie, Finanční deriváty – např. opce Penzijní fondy

12 Kapitálový trh Kapitálový trh je systém institucí a instrumentů zajišťující pohyb střednědobého kapitálu mezi ekonomickými subjekty prostřednictvím různých forem cenných papírů (resp. investičních nástrojů). (Dědič, J.)

13 Peněžní trh Peněžním trhem můžeme nazývat jakýkoliv trh s vysoce likvidními aktivy (např. peníze, úvěry, půjčky), udržovaný v činnosti řadou identifikovatelných a aktivních institucí. V monetární teorii se používá také definice trhu se zapůjčitelnými fondy v jeho nejobecnější a blíže nespecifikovaném významu.

14 Peníze Peníze jsou všeobecný ekvivalent, slouží tak jako všeobecné přijímaný prostředek směny.

15 Témata k opakování na příští seminář:
Vývoj směny (směna naturální a peněžní) Vývoj emise peněz Měnové standardy Definice a funkce peněz Pojem měny Proces vytváření vkladů (tzv. tvorba peněz) Úroková míra Úrokové sazby (charakteristika, reálné a nominální) Poptávka po penězích Nabídka peněz Multiplikátor peněžní nabídky Bankovnictví Bankovní rezervy Monetární politika a centrální banka


Stáhnout ppt "TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze"

Podobné prezentace


Reklamy Google