Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jan Bureš Euro, nejist á budoucnost záleží i na n á s Jan Bureš, Hlavní ekonom, Poštovní spořiteln a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jan Bureš Euro, nejist á budoucnost záleží i na n á s Jan Bureš, Hlavní ekonom, Poštovní spořiteln a."— Transkript prezentace:

1 Jan Bureš Euro, nejist á budoucnost záleží i na n á s Jan Bureš, Hlavní ekonom, Poštovní spořiteln a

2 l 2 Kdy přijmout euro : těžká otázka před krizí a ještě těžší po ní Optimální datum pro přijetí eura bylo vždy akademickou iluzí Krize nic nezměnila výhoda nižší volatility versus cenová výhoda Volný kurz = cenová konkurenceschopnost Pevný kurz = nízká volatilita Budoucí podoba eurozóny…. Do jakého klubu nakonec chceme nebo nechceme vstoupit? Domácí politika….Kritické jsou domácí fundamenty Co je důležité !!

3 l 3 Domácí fundamenty : veřejné rozpočty Nízký dluh a vysoké úspory domácností versus prudký nárůst strukturálních deficitů Česko nečelí akutní hrozbě jako Recko, ale dlouhodobým strukturálním problémům !! Doporučená léčba Vyřešit problémy spojené se stárnutím populace Změnit rozpočtovou proceduru a způsob rozdělování prostředků ve státní správě

4 Domácí fundamenty : flexibilní pracovní trh l 4 Propouštění Snižování mezd Devizový kurz

5 l 5 Budouc í podoba eurozóny : Budeme hrát podle pravidel ? Ne Řecku ! Systematické falšování statistik Výhoda nízkých kreditních spreadů Přes mírný dopad finační krize se dál várazně zhoršuje fiskální disciplína Ano Estonsku ! Řídí se všemi doporučeními a vždy dodržovalo fiskální kritéria. Efektivně je Estonsko připojeno k eurozóně, pouze nemělo výhody spojené se společnou měnovou politikou Přísná fiskální disciplína i přes dramatický dopad krize

6 l 6 Budoucí podoba pravidel : Potřebujeme přepsat pravidla ? Jedeme dál beze změn = nejhorší scénář …. nahrává černým pasažérům (Řecko) a mrhá trpělivostí poslušných (Německo) Posílení sankcí a prevence Zpřísnění vymáhací části Paktu stability a růstu (Řecko) Posílení prevence u rychle rostoucích zemí, kam rychle proudí kapitál (Irsko, Španělsko) Potřebujeme Evropský měnový fond ? Dokážeme si představit bankrot v eurozóně? Co s tím ?

7 D ěkuji za pozornost Jan Bureš Hlavní ekonom Poštovní spořitelny ČSOB jabures@csob.cz@csob.cz Tel. 261353574 Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit.


Stáhnout ppt "Jan Bureš Euro, nejist á budoucnost záleží i na n á s Jan Bureš, Hlavní ekonom, Poštovní spořiteln a."

Podobné prezentace


Reklamy Google