Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základy ekonomie TNH 1 – 1. seminář

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základy ekonomie TNH 1 – 1. seminář"— Transkript prezentace:

1 Základy ekonomie TNH 1 – 1. seminář
Pavel Seknička

2 Pojem ekonomie Existují desítky, stovky definic ekonomie:
Ekonomie zkoumá jak různé společnosti využívají vzácné zdroje k výrobě užitečných komodit a jak je rozdělují mezi spotřebitele (Samuelson, P. A. – Nordhaus, W.D.: Ekonomie. Praha, Svoboda, 2013, 19. vydání str. 4). Ekonomie studuje chování jednotlivců. Ekonomie je věda o lidském jednání. (Holman, R.: Ekonomie. Praha, C. H. Beck, 2011, 5. vydání, str. 1) Ekonomie se zabývá racionálním rozhodováním lidí v podmínkách vzácnosti (Tamtéž, str. 3)

3 Základní otázky ekonomie
Základní otázky ekonomie jako klíčové otázky organizace ekonomiky: Co vyrábět? Jak vyrábět? Pro koho vyrábět?

4 Pozitivní a normativní ekonomie
Pozitivní ekonomie – popisuje fakta a chování v ekonomice. Normativní ekonomie – využívá normativní etiku a etické hodnoty v normativní rovině.

5 Vývoj ekonomických systémů
Ekonomika zvykový, tradiční, rituální Ekonomika příkazová Ekonomika tržní Ekonomika smíšená – reálný model, kde však nějaký koordinační mechanismus převažuje a ve vyspělých ekonomikách je to většinou trh, tržní mechanismus

6 Technologické možnosti
Vstupy a výstupy. Člověk ekonomický se řídí jediným cílem – maximalizuje svůj užitek, resp. uspokojení a minimalizuje své náklady. (Holman,R.: Ekonomie. Praha, C. H. Beck, 2011, 5. vydání, str.5), Výrobní faktory (vstupy), vzácné zdroje, Hranice produkčních možností: ukazuje všechny možné kombinace dvou výrobků, které je možné získat s daným zdrojem (s danými zdroji).

7 Náklady příležitostí Náklady příležitostí určitého rozhodnutí vznikají proto, že zvolit si ve světě vzácnosti jednu věc, znamená zdát se něčeho jiného. Náklady příležitosti představují hodnotu určitého statku nebo služby.

8 Efektivnost Výrobní efektivnost, označuje situaci, kdy ekonomika nemůže vyrábět více jednoho statku, aniž by vyráběla jiného statku méně. Nachází se tedy na hranici produkčních možností. Nevyužité zdroje Neefektivnost Tzv. produkční mezera v ekonomice


Stáhnout ppt "Základy ekonomie TNH 1 – 1. seminář"

Podobné prezentace


Reklamy Google