Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Makroekonomie E 7 - otázky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Makroekonomie E 7 - otázky."— Transkript prezentace:

1 Makroekonomie E 7 - otázky

2 HDP x HNP Hrubý domácí produkt je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořených výrobními faktory v ekonomice země za dané období bez ohledu na to, jsou-li tyto výrobní faktory vlastněny občany státu, nebo cizinci. Hrubý národní produkt vyjadřuje hodnotu statků a služeb vytvořených výrobními faktory ve vlastnictví občanů příslušné země, ať tyto statky vyrobili na území dané země, nebo v zahraničí.

3 Cíle makroekonomické politiky
Vysoká a rostoucí úroveň ... Vysoká … a nízká nedobrovolná … , vytváření vhodných pracovních příležitostí. Stabilní nebo mírně se zvyšující … Vyrovnaná … a stabilní …

4 Doplňte: Makroekonomie zkoumá rozhodující tendence ve vývoji ……………………
Pro hodnocení makroekonomické výkonnosti ekonomiky je důležité sledovat čtyři základní cíle hospodářského vývoje: ……………… Tržní hodnotu všech statků a služeb vyrobených ve státě za 1 rok vyjadřuje ……….. Potenciální produkt znamená …………

5 5. Úroveň zaměstnanosti je dána počtem ……… 6
5. Úroveň zaměstnanosti je dána počtem ……… 6. Míra nezaměstnanosti je podíl ………….. 7. Cenová hladina se nejčastěji měří ukazatelem ….. 8. Růst cenové hladiny sleduje ukazatel ………. 9. Cílem zahraničního obchodu je dosažení stabilního ………………… a vyrovnané …………….. mezi ……………….. a ………………..

6 Zvýrazněná slova nahraďte synonymy:
Vnějším faktorem, který může ovlivnit inflaci, je například změna ceny ropy. Jde o surovinu, jejíž cena se přímo i nepřímo podílí na cenách téměř všech produktů. Centrální banka má nezastupitelný význam pro regulaci inflace tím, že stanovuje množství peněz v oběhu – stahuje je, nebo naproti tomu emituje.

7 Utvořte věty s následujícími slovesy:
záviset způsobit ovlivňovat používat snažit se napomáhat zajistit

8 Utvořte antonyma: rychle zpomalení obtížný lepší zvýšení dovoz často

9 Jsou tvrzení pravdivá? Správná volba makroekonomické politiky umožňuje hospodářský rozvoj, a tím i růst životní úrovně. Ukazatel HDP vyjadřuje tržní hodnotu všech statků a služeb, vyrobených ve státě za 1 měsíc. Ukazatel potenciální produkt vyjadřuje, kolik výrobků a služeb je možné ve státě vyrobit při daném množství zdrojů a úrovní technologie.

10 Míra nezaměstnanosti vyjadřuje podíl nezaměstnaných na ekonomicky aktivním obyvatelstvu.
Růst cenové hladiny sleduje ukazatel, který je označován jako index spotřebitelských cen. Míra inflace je ukazatel, kterým se měří cenová hladina.

11 Ptejte se na podtržené výrazy:
Špatná ekonomická rozhodnutí způsobují zpomalení hospodářského růstu. Ukazatel HDP se používá k porovnání ekonomické úrovně jednotlivých států. Úroveň zaměstnanosti je dána počtem ekonomicky aktivního obyvatelstva ve státě. Obchodní bilance je aktivní tehdy, když jsou vývozy vyšší než dovozy.

12 Hledejte slova příbuzná:
výroba: … zaměstnávat rozvoj politika vlastnictví banka vývoz


Stáhnout ppt "Makroekonomie E 7 - otázky."

Podobné prezentace


Reklamy Google