Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Formativní období Klasické politické ekonomie TNH 1 (DET-3)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Formativní období Klasické politické ekonomie TNH 1 (DET-3)"— Transkript prezentace:

1 Formativní období Klasické politické ekonomie TNH 1 (DET-3)
Pavel Seknička

2 Obsah Formativní období KPE W. Petty, J. Locke, D. Hume Fyziokraté
Fr. Quesnay - Ekonomická tabulka Počátky KPE – A. Smith Neviditelná ruka trhu

3 Formativní období KPE Formativní období předchází vzniku klasické politické ekonomie (KPE) a reprezentují ho autoři, jejichž názory se vyznačují těmito znaky: Staví se kriticky k dominujícímu systému ekonomických názorů (často jsou i v konfrontaci s oficiální doktrínou); Jejich soustava názorů je vnitřně kompatibilní se základními charakteristikami budoucího směru.

4 Formativní období v Anglii a jeho představitelé
W. Petty T. Hobbes J. Locke D. North D. Hume

5 W. Petty (1623 – 1687) Byl lékařem a ekonomem. Dílo: Rozpravy o daních a poplatcích (1662) Politická aritmetika (1678) Je považován za zakladatele statistiky (usiluje o exaktnost za pomici statistických metod. Významný je Pettyho hodnotový přístup k ceně, odděluje přirozenou a politickou cenu. Ve vztahu k práci jako jednomu ze základních výrobních faktorů přispěl k formování pracovní teorie hodnoty, zabývá se základy teorie rozdělování . Za základní pracovní důchod považuje mzdu, kterou vysvětluje existenčním minimem, což vysvětluje motivačně, nízké mzdy nutí k vyšším výkonům. Zabývá se také pozemkovou rentou (je přebytkem hodnoty výrobku nad materiálními náklady a mzdou) a úrokem, který odvozoval od pozemkové renty.

6 Výklad ceny hodnotou podle W. Pettyho
Tržní cena je peněžní vyjádření hodnoty; Hodnota je báze kolem které cena osciluje; Cena je založena na principu ekvivalence; Nabídka a poptávka jsou tržní vlivy, Základní otázkou je: Čím je určena hodnota, co má hodnotový účinek?

7 John Locke (1632 – 1704) Nejvýznamnějším přínosem J. Locka k rozvoji ekonomického myšlení byl jeho příspěvek k rozvoji teorie peněz. Domníval se, že růst množství peněz v oběhu vyvolá růst cenové hladiny, což je formulace kvantitativní teorie peněz.

8 David Hume (1711 – 1776) D. Hume rozpracoval kvantitativní teorii peněz a definoval tzv. neutralitu peněz, tedy skutečnost, že změna množství peněz v oběhu neovlivňuje reálné proměnné jako velikost národního produktu a výši nezaměstnanosti, ale jen monetární proměnné, jako jsou ceny a mzdové sazby. Známý je tzv. Humův zákon o vyrovnávání platební bilance.

9 Fyziokraté F. Quesnay (1694 – 1774) M. R. Turgot (1727 – 1781)
Škola fyziokratů působí zejména v období 1756 až Její vliv je umocněn těsnými kontakty na královský dvůr.

10 Francois Quesnay Byl osobním lékařem Ludvíka XV. A madam Pompadour. Od roku 1750 se zajímá o hospodářské otázky. Dílo: Ekonomická tabulka (1758) Všeobecné zásady hospodářské vlády v zemědělském království (1760)

11 Ekonomická tabulka 1 V Ekonomické tabulce od F. Quesnaye, tvoří strukturu společnosti jen tři třídy: Zemědělci (produktivní) Řemeslníci a obchodníci (sterilní) Vlastníci půdy, kteří pobírají rentu Produktivní kapitál se dělí na tři složky: Roční zálohy, tj. to co musí bít v daném roce vynaloženo, aby výroba mohla probíhat; Původní zálohy, tj. kapitál, který prochází procesem postupného opotřebení; Zálohy investované do půdy, tj. náklady na kultivaci půdy.

12 Ekonomická tabulka 2 Ekonomická tabulka vychází z dělení na sterilní a produktivní činnost a je modelovým vyjádřením reprodukčního procesu (první schéma ekonomického koloběhu). Její konstrukce sledovala tři cíle: Ilustraci zákonitostí výroby (základů reprodukce); Argumentace ve prospěch nezasahování státu; Doporučení změn daňového systému. Konstrukce Ekonomické tabulky vychází z několika předpokladů: Jde o prostou reprodukci; Ekonomika je uzavřená; Směnné transakce jsou zachyceny mezi třídami.

13 Ekonomická tabulka 3 V tabulce se vychází z kvantifikací pro jednotlivé třídy: Produktivní třída musí vynaložit roční zálohy ve výši 2 mld., aby vyprodukovala roční produkci ve výši 5 mld. Sterilní třída pomocí zálohy 1 mld. Vyprodukuje 2 mld. Vlastníci půdy pobírají rentu. Posloupnost tržních transakcí v tabulce: Pozemkoví vlastníci nakupují potraviny za 1 mld. Pozemkoví vlastníci nakupují řemeslné výrobky za 1 mld. Sterilní třída nakupuje za tržby potraviny za 1 mld. Produktivní třída nakupuje u řemeslníků nástroje za 1 mld. Sterilní třída za tržby nakoupí suroviny pro další výrobu za 1 mld. Ekonomická tabulka fyziokatům slouží jako důkaz, že zemědělská činnost je jedinou činností, která vytváří bohatství. Dále je zvažována problematika . Jestli-že daň bude uvalena na čistý produkt, tak jakékoliv zdanění produktivní a sterilní činnosti by znamenalo, že nemůže být obnovena výroba v původním rozsahu.

14 Základy KPE Adam Smith (1723 – 1790) Dílo: Teorie mravních citů (1759)
Pojednání o podstatě a původu bohatství národů (1776) Charakteristické znaky ekonomie A. Smitha: Hospodářský liberalismus Vynakládání práce, tj. její množství a produktivita Akumulace kapitálu je podmínkou rozvoje Dělba práce Sklon ke směňování

15 A. Smith – Neviditelná ruka trhu
Navazuje na širší souvislosti: Ideu přirozeného řádu; Ekonomickou svobodu a její proazování v hospodářství; Popis ekonomického chování člověka; Harmonii individuálního a společenského řádu. Neviditelná ruka trhu vychází z koncepce, že všechny ekonomické jevy člověka jsou odvozeny z přirozené povahy člověka a vyjadřuje mechanismus utváření souladu (harmonie) individuálního a společenského řádu.

16 Myšlenkový odkaz formativního období KPE
Základní myšlenkový odkaz formativního období KPE: Princip „přirozených“ zákonů, tj. konceptu, který říká, že hospodářství má své vlastní zákonitosti, Princip „svobodný obchod – free trade“, Princip „nechat činit – laissez faire laissez passer“, poslední dva principy zastává hospodářský liberalismus a převzal je od fyziokratů.

17 Doporučená literatura
FUCHS, K. – LYSÝ, J: Dějiny ekonomických teorií pro právníky. Brno: PF MU, 2002, s. 32 – 55 SOJKA, M. – KADEŘÁBKOVÁ, B.: Stručné dějiny ekonomických teorií. Praha: EUPRESS, 2004, s


Stáhnout ppt "Formativní období Klasické politické ekonomie TNH 1 (DET-3)"

Podobné prezentace


Reklamy Google