Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nová doba a ekonomika £ Jaký ekonomický systém je typický pro středověk? £ Proč už nyní nestačí? £ V čem se doba změnila? £ Nová doba si žádá nová řešení,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nová doba a ekonomika £ Jaký ekonomický systém je typický pro středověk? £ Proč už nyní nestačí? £ V čem se doba změnila? £ Nová doba si žádá nová řešení,"— Transkript prezentace:

1 Nová doba a ekonomika £ Jaký ekonomický systém je typický pro středověk? £ Proč už nyní nestačí? £ V čem se doba změnila? £ Nová doba si žádá nová řešení, pojďme se podívat na některá z nich... Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 od merkantilismu k Adamu Smithovi Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 merkantilismus Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Zrod systému £ Spojováno nejvíce s osobou Jeana Baptista Colberta [(1619-1683). £ tvůrce fr. merkantilismu – doba vlády Ludvíka XIV. £ Nedílně spjato se vznikem centralizovaného státu a požadavky na růst příjmu státu. £ Sjednocení měr a vah. £ Proti mezinárodnímu obchodu. £ Podpora nucené práce, státní zakázky. £ Propopulační opatření. £ Podpora nízkých platů a dětské práce. £ Státem organizované monopoly. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Charakteristika merkantilismu 1.Shromažďování cenných kovů  stav ekonomiky je měřitelný objemem zlata a drahých kovů, kterými disponuje.  cílem je “kladná obchodní bilance”  vysoká cla na zboží  dovoz - jen suroviny 2. Každý národ musí usilovat o ekonomickou nezávislost.  zakládání závodů má být úkolem státu Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Charakteristika merkantilismu 3.Podpora zemědělství.  soběstačnost v potravinách, daně farmářů 4. Pro zahraniční obchod je nezbytná kontrola moří.  vliv a síla  není nutno využívat služeb dalších přepravců 5.Ukládat všemožné daně. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Charakteristika merkantilismu 6.Využití kolonií 7. Obchod je “nulová” hra.  Zisk jen na úkor druhého – vede k obchodním válkám. hotové zboží suroviny mateřská země kolonie levná práce Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Charakteristika merkantilismu 8.Potřeba vysoké populace – více pracovních sil a daní. 9.Omezení luxusního zboží  Berou peníze na potřebné věci. 10. Stát plně kontroluje ekonomiku.  Tvoří obchodní monopoly. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Kdo získával z merkantilismu? £ Monarchové. £ Velkokapitalisté. £ Monopolní firmy. £ Vládní představitelé. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 Kapitalismus Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 Zrod systému £ Kořeny nacházíme v Nizozemsku v 16. a 17. století. £ Bývá dáváno do souvislosti s kalvinismem. £ Vytvoření ekonomického systému je spojováno nejvíce s osobou Adama Smitha (1723-1790). £ Ten uveřejňuje v roce 1776 zásadní práci O bohatství národů – zde tento systém pojmenovává a vysvětluje jeho principy. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 Základní principy kapitalismu 1.Zboží a služby jsou produkovány pro zisk a vzájemnou výměnu. 2.Práce je obchodovatelná komodita  práce je zdrojem hodnot. podnikatelé, obchodníci domácnosti zboží & služby práce & investice konzumentova útrata mzdy Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

13 3. „Neviditelná ruka trhu”  Problém  Jak přežít ve světě, kde závisíme na ostatních, kteří jsou od přírody sobečtí?  Řešení  Trh vytvoří dostatečné množství všeho v odpovídající kvalitě.  Základním tržním mechanismem je samoregulace!  Je tedy potřeba vytvořit konkurenční prostředí. Základní principy kapitalismu Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

14 Zákon nabídky a poptávky  pokud lidé mají o něco zájem, najde se někdo, kdo jim to nabídne  trh tedy vše vyřeší 5. Zákon soutěže  soutěž nutí producenty snižovat cenu a zvyšovat kvalitu – pozitivní pro spotřebitele  tomu naopak odporuje státem organizovaný monopol, ten v konkurenčním prostředí zanikne 6. Vláda by měla zasahovat minimálně  Laissez faire [„nechte věcem přirozený průběh”] Základní principy kapitalismu Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Nová doba a ekonomika £ Jaký ekonomický systém je typický pro středověk? £ Proč už nyní nestačí? £ V čem se doba změnila? £ Nová doba si žádá nová řešení,"

Podobné prezentace


Reklamy Google