Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNIKÁNÍ ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI DRUŽSTVO.
Advertisements

Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti I.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Komanditní společnost - osobní obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Příprava založení fiktivní firmy I Obchodní zákoník Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Obchodní zákoník a rejstřík Ročník / obor studia:II.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM Právní úprava podle zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů doc. JUDr. Ludmila Lochmanová,
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Kapitálové OS – Společnost s ručením omezeným Ročník.
Společnost s ručením omezeným. Osnova výkladu e - SRO.cz Vše, co potřebujete vědět o s.r.o.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_251_TÉMA_ Zaměstnanec ve firmě Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŽIVNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Kapitálové OS – Akciová společnost Ročník / obor studia:II.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO32 Název.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iva Hůdová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Osobníkapitálové Obchodní společnosti - veřejná obchodní společnost - komanditní společnost - společnost s ručením omezeným - akciová společnost.
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO38 Název školy: Střední průmyslová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Postup při zřizování obchodní společnosti
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Pojem přeměna obchodní společnosti
ZMĚNA ZÁKLADNÍHO KAPITÁLU
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Název vzdělávacího materiálu
Ing. Veronika Dostálková MBA
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Účtování obchodních společností- korporací
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Digitální učební materiál
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Komanditní společnost
Charakteristika ručení
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Základní znaky Jde o právnickou osobu ve formě družstva
Digitální učební materiál
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Charakteristika daňové evidence
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Podnik a podnikání Ing. Kateřina dušáková.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Družstvo CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Transkript prezentace:

Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek CZ.1.07/1.5.00/34.0423 Číslo materiálu 5 název školy Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 Autor Ing. Bc. Štěpánka Jáglová Tématický celek Podnikání Ročník druhý Datum tvorby 1.12.2012 Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01

Anotace: Materiál je zaměřený na téma „Společnost s ručením omezeným“, usnadňuje orientaci v této problematice a slouží k vysvětlení základních pojmů z této oblasti. Metodické pokyny: Materiál slouží pro usnadnění výkladu dané problematiky, žákům současně jako podklad pro poznámky. Na snímku č. 14 jsou uvedené otázky, které slouží pro fixaci probírané látky a současně jako zpětná vazba pro učitele. Případné použité zkratky: FO …. fyzická osoba PO …. právnická osoba OR …. obchodní rejstřík ZK …. základní kapitál

Společnost s ručením omezeným

SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM společnost, jejíž základní kapitál je tvořen vklady společníků a jejíž společníci ručí za závazky společnosti do výše nesplacených vkladů v názvu zkratka „s.r.o.“ nebo „spol. s r.o.“ charakteristickým rysem je kapitálová účast společníků na podnikání, nikoliv osobní účast

POČET ZAKLADATELŮ počet společníků 1-50 (jedna FO může být jediným společníkem maximálně 3 s.r.o.)

ZALOŽENÍ SPOLEČNOSTI uzavřením společenské smlouvy (je-li více společníků), která upravuje práva a povinnosti společníků podpisem zakladatelské listiny – jeden společník oboje sepisuje notář formou notářského zápisu

VZNIK SPOLEČNOSTI Dnem zápisu do obchodního rejstříku před podáním návrhu na zápis společnosti do OR musí být splaceno na každý peněžitý vklad minimálně 30% a celková výše všech splacených vkladů musí činit alespoň 100.000 má-li společnost jednoho zakladatele, musí být před zápisem do OR splacen celý ZK pokud jde o nepeněžitý vklad, před zápisem do OR musí být celý splacen (oceňuje se znaleckým posudkem)

POČÁTEČNÍ KAPITÁL činí minimálně 200.000 Kč, hodnota vkladu jednoho společníka minimálně 20.000 a musí být vždy dělitelná 1.000 výše vkladu může být pro jednotlivé společníky stanovena rozdílně velikost podílu společníka na základním kapitálu = obchodní podíl (účast společníka na společnosti)

KOMPETENCE A ŘÍZENÍ nejvyšší orgán – valná hromada statutární orgán – jednatelé kontrolní orgán – dozorčí rada (není povinná) Jednatelé: jsou oprávněni jednat samostatně, nestanoví-li společenská smlouva jinak jsou povinni zajistit řádné vedení účetnictví platí pro ně zákaz konkurence v oboru

ZPŮSOB RUČENÍ společnost ručí za své závazky celým svým majetkem společníci za závazky společnosti ručí do výše nesplacených vkladů

ROZDĚLENÍ ZISKU společníci se podílejí na zisku určeném valnou hromadou k rozdělení v poměru svých obchodních podílů společnost povinně tvoří rezervní fond z čistého zisku, první rok minimálně 10% z čistého zisku, max. do 5% z hodnoty ZK, další roky min. 5% z čistého zisku, až do celkové výše 10% ZK 

ZRUŠENÍ SPOLEČNOSTI obecné důvody, navíc: rozhodnutím společníků z důvodů uvedených ve společenské smlouvě při změně společníka není nutné rušit společnost, ale je třeba nechat zapsat změnu v OR (obchodní podíl lze dědit, prodat, darovat …)

ZÁNIK SPOLEČNOSTI Dnem výmazu z obchodního rejstříku

OTÁZKY NA ZÁVĚR Kolik zakladatelů může společnost s ručením omezeným minimálně založit? O jaký typ společnosti se jedná (vysvětlete)? Jaký je maximální počet společníků? Jaký je minimální základní kapitál společnosti? Kdo je statutárním orgánem společnosti? Jakým dnem vzniká společnost?

Použité zdroje KOČÍ J., ŠAMŠOVÁ L.: Základy ekonomiky pro střední a vyšší hotelové školy. Praha, Fortuna, 2009. 144 stran. Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník (v platném znění) Titulní obrázek dostupný na: http://www.novinky.cz/kariera/266850-podnikani-v-cesku-je-domenou-muzu.html (cit. 1.12.2012)

Děkuji vám za pozornost 