Potraviny a výživa – Med Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY_32_INOVACE POV Název DUMu POV.1314.1K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Potraviny a výživa Vzdělávací okruh Med Druh učebního materiálu Prezentace, samostatná práce Cílová skupina Žák, 15 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s medem – význam, druhy, použití, skladování Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Med - složení, druhy, použití, skladování Datum 8.5.2013
Význam, složení, druhy, použití Med Význam, složení, druhy, použití
Význam medu Med je včelí produkt Včely sbírají šťávu z květů, v jejich žlázách se šťáva přeměňuje na med, který ukládají do voskových plástů Med je vysoce energeticky hodnotná potravina Je lehce stravitelná Má vysokou biologickou hodnotu Význam medu
Složení medu Med obsahuje: Bílkoviny Minerální látky – draslík, vápník, hořčík, železo Vitamíny – B, PP, A, K, C Aromatické a barvící látky Pylová zrnka Enzymy Cukry – glukózu, fruktózu, sacharózu Složení medu
Druhy medu Lesní med - tmavý – má medově hnědou barvu Luční med – má medově žlutou barvu Lipový – má žlutavou barvu Med z květů ovocných stromů – má světlou barvu Jetelový med – je bezbarvý Vřesový – je červenohnědé barvy Druhy medu
Použití medu Sladidlo – do nápojů, těst, moučníků, kaší Na pomazánku Do perníkového těsta Použití medu
Med skladujeme ve skleněných, kameninových a porcelánových nádobách Nádoby musí být dobře uzavřeny Sklady musí být čisté, bez cizích pachů Skladujeme v suchých skladech Skladování medu
Samostatná práce 1. Co je med? 2. Jaký má med význam ve výživě? 3. Jaké živiny med obsahuje? 4. Jaké je použití medu v kuchyni? Samostatná práce
Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN 80-7320-010-4 Obrázky: [cit. 2012-17-10]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: <http://office.microsoft.com/cs-cz/images Použitá literatura