Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Společenská výchova – V restauraci

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Společenská výchova – V restauraci"— Transkript prezentace:

1 Společenská výchova – V restauraci
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Svatava Mlčochová Název šablony VY_32_INOVACE SPV Název DUMu SPV K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Společenská výchova Vzdělávací okruh Společenské chování Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace seznamuje žáky s  významem co je slušné chování a dodržováním společenských pravidel chování. Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Společenské - slušné chování, etiketa Datum

2

3 V R E S T A U R A C I

4

5 Návštěva restaurace je dnes celkem běžnou záležitostí
Návštěva restaurace je dnes celkem běžnou záležitostí. Tvoří součást života společenského, pracovního i soukromého. Máme možnost si vybrat z široké škály typů pohostinských zařízení různých úrovní. Podle toho se oblékáme, chováme, objednáváme.

6 Kdo vybírá restauraci? Pohostinské zařízení/restauraci vybírá ten, kdo zve. Tato osoba se pak ocitá v roli hostitele. Nejčastěji je to muž, a to jak ve vztahu muž/žena, tak i v početnější skupině. Dnes se může této role ujmout i žena – např. manažerka pozve na oběd obchodního partnera, zástupce jiné firmy.

7 2. Kdo vchází jako první do restaurace, usedá ke stolu a vstává?
Nezávisle na tom, kdo je v roli hostitele, platí, že žena do restaurace jako první nevchází. Řídíme se historicky zavedenou zásadou, že jde o neznámé a pro ženu i možná nebezpečné místo. Proto vchází první muž. Ten se v prostředí rychle zorientuje a vybere nejvhodnější stůl a ženu usadí na společensky komfortnější místo (u zdi, s výhledem) nebo místo společensky významnější (po pravici).

8 Nejprve usedá žena nebo osoba společensky nejvýznamnější.
Vstane-li během společenské události žena od stolu, vstává i muž nebo jen muž, po jehož pravici žena sedí.

9 Muž se v prostředí rychle zorientuje a vybere nejvhodnější stůl a ženu usadí na společensky nejlepší místo (u zdi, s výhledem) nebo místo společensky významnější (po pravici). Nejprve usedá žena nebo osoba společensky nejvýznamnější. Vstane-li během společenské události žena od stolu, vstává i muž nebo jen muž, po jehož pravici žena sedí.

10 3. Kdo a jak objednává? Až se všichni usadí, přinese číšník jídelní lístky a podá je otevřené na první straně od společensky nejvýznamnější osoby všem u stolu. Při volbě menu se nekomentují ceny a vybírá se tak, aby všichni u stolu měli stejný počet chodů. Respektuje se volba osoby společensky nejvýznamnější (žena, host). Té se ostatní přizpůsobí.

11 Odmítne-li žena nebo jiný host předkrm, neobjedná si ho nikdo jiný u stolu.
Po příchodu obsluhy objednává každý sám za sebe. Jako první objednává žena nebo jiná společensky významná osoba, hostitel vždy jako poslední. Muž může objednávat i za ženu.

12 4. Kdo platí? Konvenčně zavedené pravidlo říká, že platí muž. Zde se počítá s tím, že muž ženu zve a je v roli hostitele. Dnes není výjimkou, že manažerka – žena pozve svého partnera na oběd, v takovém případě platí žena, protože je v roli hostitele ona. Jde-li o početnější skupinu, platí vždy hostitel, tedy ten, kdo ostatní pozval a restauraci vybral.

13 5. Jak se platí? Způsobů placení je několik. Nejčastěji u stolu. Obecně platí, že cena se nekomentuje. K placené částce se standardně přidá 10 % jako spropitné. Platíme-li kartou, dáme spropitné zvlášť. Při početnější skupině se hostitel dohodne s obsluhou a zaplatí přímo u ní bez přítomnosti ostatních. Je zdvořilé hosty vůbec nezasvěcovat do výše útraty.

14 Úkol: Kdo vchází první do restaurace? Kdo usedá ke stolu jako první? 3. Kdo si objednává jako první ? Jak se platí v restauraci? Co je to spropitné?

15 Použitá literatura: SMEJKAL Vladimír, BACHRACHOVÁ Hana, Lexikon společenského chování, 3.vyd. Praha: Grada, s. ISBN Obrázky: str.4 [cit ]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: < str.2 : autor


Stáhnout ppt "Společenská výchova – V restauraci"

Podobné prezentace


Reklamy Google