Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01Kra_1 Název DUM: Poživatiny Jméno autora: Mgr. Marta Králová Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Potraviny a výživa Vzdělávací obor: Kuchař - číšník Klíčová slova: poživatiny, potraviny, pochutiny, výživa, živiny Anotace: Prezentace je zaměřená na seznámení se základními pojmy ve výživě. Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list, test Očekávaný výstup: Žák vysvětlí základní pojmy, popíše rozdíl mezi potravinami a pochutinami, charakterizuje jednotlivé živiny. Své znalosti ověří pomocí testu. Metodika učebního materiálu: prezentace - projekce

2 POŽIVATINY

3 Základní pojmy: Poživatiny Dělení poživatin Výživa Živiny Dělení živin

4 jsou všechny poživatelné látky, které člověk přijímá ústy
Poživatiny: jsou všechny poživatelné látky, které člověk přijímá ústy

5 Dělení poživatin: potraviny pochutiny nápoje

6 Potraviny: obsahují živiny potraviny rostlinného původu
(obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina…) živočišného původu (maso, mléko, vejce….)

7 Potraviny:

8 Pochutiny: neobsahují živiny mají povzbuzující účinky,
příznivý vliv na trávení,… (káva, čaj, koření)

9 Pochutiny

10 Nápoje: jsou to tekutiny, které obsahují vodu nealkoholické nápoje
(voda, minerální voda,džusy, limonády…) alkoholické nápoje (pivo, víno, lihoviny)

11 Nápoje:

12 Výživa: zásobování živinami
proces zásobování organismu živinami

13 Živiny: Bílkoviny Tuky základní (hlavní) živiny Sacharidy
Minerální látky Vitamíny ostatní (nutné) živiny Voda

14 Kontrolní otázky: Jak dělíme poživatiny?
Definujte potraviny a pochutiny. Co je to výživa? Dělení živin.

15 Použitá literatura: Šebelová,M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště. Praha:PARTA, 2004. ISBN Autorem prezentace včetně obrázků: Mgr. Marta Králová


Stáhnout ppt "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google