Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední."— Transkript prezentace:

1 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290 Číslo a název klíčové aktivity:III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM:VY_32_INOVACE_04Kra_13 Název DUM: Vitamíny Jméno autora: Mgr. Marta Králová Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Potraviny a výživa Vzdělávací obor: Kuchař - číšník Klíčová slova: ostatní (nutné)živiny, dělení, nehotové vitamíny, hypervitaminóza Anotace: Prezentace je zaměřená na seznámení se základními pojmy ve výživě. Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list, test Očekávaný výstup: Žák charakterizuje vitamíny, rozdělí je na rozpustné ve vodě a v tucích, popíše jejich význam pro zdraví člověka. Své znalosti ověří pomocí v testu. Metodika učebního materiálu: prezentace - projekce

2 VITAMÍNY

3 Živiny: bílkoviny tuky základní (hlavní) živiny sacharidy vitamíny minerální látky ostatní (nutné) živiny voda

4 Význam: pro metabolismus (látková přeměna)

5 Dělení: rozpustné v tucích A, D, E, K rozpustné ve vodě C, B

6 Provitamíny: nehotové vitamíny, který se v těle mění na vitamíny betakaroten se v těle mění na vitamin A

7 Pojmy: Hypervitaminóza – nadbytek vitamínů Hypovitaminóza – nedostatek vitamínů Avitaminóza – úplný nedostatek

8 Vitamín A Zdroj: mrkev, meruňky, máslo, játra Nedostatek: šeroslepost, poruchy NS

9 Vitamín B Zdroj: droždí, pivo Nedostatek: nervová onemocnění, obrna

10 Vitamín C Zdroj: citrusové ovoce, šípky, křen, rybíz Nedostatek: únava, malátnost, (kurděje)

11 Vitamín D Zdroj: rybí tuk, mléko, vejce Nedostatek: křivice

12 Vitamín E Zdroj: ovesné vločky, obilné klíčky Nedostatek: poruchy pohlavních orgánů

13 Vitamín K Zdroj: zelené části rostlin Nedostatek: snížená srážlivost krve

14 Kontrolní otázky: Jak dělíme vitamíny? Vysvětlete pojem provitamíny. Jaké potraviny jsou zdrojem vitamínu C? Vyjmenujte vitamíny rozpustné v tucích.

15 Použitá literatura: Šebelová,M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště. Praha:PARTA, 2004. ISBN 80-7320-054-6 Autorem prezentace: Mgr. Marta Králová


Stáhnout ppt "Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední."

Podobné prezentace


Reklamy Google