Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ"— Transkript prezentace:

1 Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14

2 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Č. projektu : CZ /1.5.00/ Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_273 Název materiálu: Charakteristika medu Autor: Mgr. Ilona Ottová Tematická oblast: Cukry Ročník: 1. Obor Cukrář Datum tvorby: květen 2013 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení získávání, charakteristiky, složení a vad medu Metodický pokyn:Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce

3 Charakteristika medu Obr. č. 1

4 Vznik medu Obr. č. 2 Med je produkt včel.
Včely nasávají do svého medového váčku (žaludku) sladké šťávy (nektar z květů) a medovici z rostlin. V naplněném medovém váčku se šťávy smísí s enzymy slin a dochází k chemické přeměně. Naplněný medový váček včela v úlu vyprázdní do buněk (plástů).

5 Plástev medu Obr. č. 3, 4

6 Vznik medu Šťáva v plástech je dále upravována včelami dělnicemi – nasáváním a přepouštěním do dalších voskových buněk. Tím jsou šťávy dále obohacovány, zahušťovány, provzdušňovány, po uložení a zazátkování připraveny ke zrání. Během tohoto procesu šťávy mění své chemické vlastnosti – houstnou, získávají charakteristickou chuť, vůni, a barvu medu

7 Získávání medu 1. Za studena volným vykapáváním lisováním
Obr. č. 5 Lisování medu

8 Získávání medu – 1. Za studena:
c) vytáčením v medometu – nejpřirozenější způsob, který je založen na principu odstředivky, kdy si med si zachovává všechny původní vlastnosti, následně se med cedí a zbavuje nečistot. Po té se med nechá v teplém prostředí čeřit – na povrchu vzniká pěna, která se odstraňuje. Potom se med plní do spotřebitelských obalů.

9 Plástve obr. č. 6

10 Medomet obr. č. 7

11 Získávání medu 2. Za tepla – vytavováním – získáváme med horší kvality, kdy med musíme čistit, odpěňovat a cedit Obr. č. 8 cezení medu

12 Vlastnosti čerstvého medu
Barva od bezbarvé, přes žlutou až po tmavě hnědou; jasný, průhledný; po delší době se může kalit a postupně krystalizovat. Vůně a aroma je ovlivněno snůškou květu, z nichž med pochází. Chuť je sladká s aromatickou příchutí dle květu nebo šťáv, ze kterých pochází. Konzistence – přiměřeně hustá, časem med ztrácí tekutost a krystalizuje (není na závadu); lze odstranit zahřátím ve vodní lázni.

13 Složení medu Voda 16 – 22% Sacharóza 1 – 4% Glukóza 29 – 37%
Fruktóza 32 – 42% Dextriny 1 – 12% Malé množství bílkovin, minerálních látek, vitamíny skupiny B, C, PP, rostlinné hormony, éterické oleje, silice, enzymy.

14 Vady medu Zkvašený med – kvasná až kyselá chuť; vzniká po zředění vodou. Špatně přecezený med – obsahuje zbytky mrtvých včel a pěnu na povrchu medu. Zapáchající med – špatně vyčištěný včelín, špatná hygiena skladu. Plesnivý med – vlhké prostředí (vysoká vlhkost ve skladu). Řídký med – nedostatečně vyzrálý med.

15 Krystalizace medu Obr. č. 9

16 Kontrolní otázky Obr. č. 9 1. Jak vzniká med?
2. Vyjmenujte způsoby získávání medu? 3. Jaké jsou vlastnosti čerstvého medu? 4. Jaké je chemické složení medu?

17 Použitá literatura a zdroje:
BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium s. ISBN 978 – 80 – Obr. č. 1 STINGLOVÁ, Helena. lidovky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 2 KRUPIČKA, Aleš. obesity-news.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 3 ČTK. ceskenoviny.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 4 JAVORKA, Ondrej. blogspot.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 5 ČERNÝ. mypage.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 6, 7, 8 ČERMÁK, K.. vigorbee.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KRUPIČKA, Aleš. obesity-news.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 9 NEUVEDEN, Autor. mendelu.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 10 SUKOVÁ, Irena. bezpecnostpotravin.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ"

Podobné prezentace


Reklamy Google