Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potraviny a výživa - Brambory

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potraviny a výživa - Brambory"— Transkript prezentace:

1 Potraviny a výživa - Brambory
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY_32_INOVACE POV Název DUMu POV.13O1.1K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Potraviny a výživa Vzdělávací okruh Brambory a zelenina Druh učebního materiálu Prezentace, samostatná práce, prověření vědomostí Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace seznamuje žáky se složením, druhy , použitím a skladování brambor. Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Složení brambor, druhy brambor, výrobky z brambor, použití v kuchyni, skladování brambor. Datum

2 Složení, význam, tržní druhy brambor
Brambory Složení, význam, tržní druhy brambor

3 Brambory jsou nerozšířenější plodinou

4 Minerální látky – draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo
Složení brambor Sacharidy (škrob) Minerální látky – draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo Vitamíny – karoten(provitamínA), B, PP,C

5 Polorané – sklízí se v červnu, nedají se skladovat
Konzumní brambory Rané – sklízí se v červnu, červenci – jsou určeny k rychlé spotřebě, nedají se skladovat Polorané – sklízí se v červnu, nedají se skladovat Pozdní – sklízí se na podzim, při správném skladování vydrží do další úrody

6 podle použití brambory dělíme
Na salátové – obsahují méně škrobu, nerozvařují se Na přílohové – určené k vaření Průmyslové – se zvýšeným obsahem škrobu určené jako krmné

7 Použití brambor v kuchyni
Přílohy – bramborová kaše, bramborové knedlíky, hranolky, bramborový salát, Samostatný pokrm – bramborový guláš, bramborová polévka, bramborák, bramborové šišky,

8

9

10

11 Výrobky z brambor Bramborový škrob – solamyl, naturamyl
Polotovary z brambor – bramborové vločky určené k průmyslovému zpracování Hotové výrobky z brambor – smažené lupínky, Zmrazené výrobky – předsmažené hranolky

12

13 Skladování brambor V chladných skladech +2 až +5°c
V dřevěných bednách, na paletách V temnu Pokud brambory přemrznou, mají nasládlou chuť – škrob se štěpí na jednodušší sacharidy(cukry)

14 1. Napiš do sešitu, které pokrmy z brambor znáš?
Samostatný úkol 1. Napiš do sešitu, které pokrmy z brambor znáš?

15 1. Jaké je složení brambor? 2. Jaké jsou konzumní druhy brambor?
Prověření učiva Odpověz na otázky: 1. Jaké je složení brambor? 2. Jaké jsou konzumní druhy brambor? 3. Které výrobky z brambor znáš?

16 Použitá literatura: Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN Obrázky: [cit ]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: <


Stáhnout ppt "Potraviny a výživa - Brambory"

Podobné prezentace


Reklamy Google