Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potraviny a výživa – Sýry

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potraviny a výživa – Sýry"— Transkript prezentace:

1 Potraviny a výživa – Sýry
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY_32_INOVACE POV Název DUMu POV K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Potraviny a výživa Vzdělávací okruh Mléčné výrobky - sýry Druh učebního materiálu Prezentace, samostatná práce Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace seznamuje žáky s mléčnými výrobky – sýry – výroba, složení, druhy, použití, skladování, vady Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Sýry – výroba, druhy sýrů – měkké, tvrdé, s plísní, ovčí, kozí Datum

2 Druhy, použití, skladování, vady
Sýry Druhy, použití, skladování, vady

3 Výroba sýrů Vyrábí se z mléka kravského, ovčího, kozího
Mléko se vysráží kysáním – zrající sýry Mléko se vysráží pomocí syřidla Sýry mají různou dobu zrání

4 Složení sýrů Sýry obsahují Minerální látky – vápník, fosfor
Vitamíny – skupiny B, A, D

5 Druhy sýrů - měkké Čerstvé sýry – žervé, imperiál, cottage
Zrající sýry – Romadúr, dezertní sýr, pivní sýr, olomoucké tvarůžky Tavené sýry – smetanový, Apetito, Tomík Pařené sýry - Mozarella

6 Tvrdé sýry Eidamského a Ementálského typu – eidamská cihla, Ementál, Gouda Sýry uzené

7 Plísňové sýry S plísní na povrchu – Hermelín, Camembert
S plísní uvnitř – Niva, Rokfór

8 Ovčí sýry Brynza Pařené – oštěpek, parenica

9 Kozí sýry Kozí sýry jsou vhodné pro alergiky s alergií na kravské mléko - Mikeš, Hněvšín

10 Použití sýrů Samostatné pokrmy – smažený sýr, sýrové fondy, nákypy
Pomazánky Přísady do polévek Teplé i studené předkrmy Saláty Do těst

11 Skladování sýrů Skladujeme v chladírnách při teplotě + 2°C až 12°C
Musí být zabaleny nebo v uzavřených obalech (zrající sýry)

12 Vady sýrů Přezrálost Deformace tvaru
Vysychání, ztvrdnutí, napadení roztoči, mouchami, hmyzem Hniloba Plíseň

13 Samostatný úkol Zařaď sýry: Romadůr Apetito Niva Brynza Mikeš

14 Správná odpověď Romadůr – měkký sýr - zrající
Apetito – měkký sýr - tavený Niva – plísňový sýr Brynza – ovčí sýr Mikeš- kozí sýr

15 Použitá literatura Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN Obrázky: [cit ]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: <


Stáhnout ppt "Potraviny a výživa – Sýry"

Podobné prezentace


Reklamy Google