Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CHEMIE - Vlastnosti sacharidů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CHEMIE - Vlastnosti sacharidů"— Transkript prezentace:

1 CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMu CHE E Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Biochemie Vzdělávací okruh Vlastnosti sacharidů Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s nejvýznamnějšími monosacharidy jejich významem, vlastnostmi a využitím v praxi Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Fotosyntéza, glukosa, fruktosa, ethanolové kvašení Datum

2 Vlastnosti sacharidů

3 Monosacharidy Z hlediska výživy nejdůležitější – glukosa, fruktosa
Mají sumární vzorec C6H12O6

4 za pomoci zeleného barviva – chlorofylu
Glukosa (cukr hroznový, nebo škrobový), je produktem fotosyntézy- fotosyntéza probíhá v listech rostlin za pomoci zeleného barviva – chlorofylu Obr.č. 1: Obr.č.2:

5 Vyskytuje se v ovoci, medu a krvi
Obr.č.3: Obr.č.4: Obr.č.5:

6 tvoří bezbarvé krystalky
působením mikroorganismů (kvasinek) se rozkládá C6H12O6 → 2CH3CH2OH + CO2 + energie etanolové kvašení Tato reakce je důležitá při výrobě alkoholických nápojů (ethanol) a při výrobě kynutých těst (CO2)

7 Pivo, víno, těsto Obr.č.6: Obr.č.7: Obr.č.8:

8 Použití: ve zdravotnictví - intravenózní výživa výroba cukrovinek

9 vyrábí se z inulinu, vzniká také hydrolýzou třtinového cukru
Fruktosa – cukr ovocný vyrábí se z inulinu, vzniká také hydrolýzou třtinového cukru Obr.č.9:

10 je součástí medu krystalizuje hůře než glukosa je rozpustná ve vodě Používá se při výrobě pečiva pro diabetiky

11 Galaktosa je obsažená v mléčném cukru, v galaktolipidech a složených bílkovinách kvasí pomaleji než glukosa

12 Otázky Jak vznikají monosacharidy? Kde se vyskytuje glukosa?
Vysvětli ethanolové kvašení. Jaký je význam fruktosy? Rozepiš vzorce glukosy a fruktosy. Co je to inulin?

13 zdroje Wikipedie Wikimedia Commons
Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A


Stáhnout ppt "CHEMIE - Vlastnosti sacharidů"

Podobné prezentace


Reklamy Google