Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potraviny a výživa – čaj

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potraviny a výživa – čaj"— Transkript prezentace:

1 Potraviny a výživa – čaj
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY 32. INOVACE PoV Název DUMu PoV K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Potraviny a výživa Vzdělávací okruh Čaj Druh učebního materiálu Prezentace, samostatná práce Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace seznamuje žáky s pěstováním, druhy a produkcí čaje Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Čaj, sklizeň, chemické složení, produkce Datum

2 Čaj složení, pěstování

3 http://upload. wikimedia

4 Sklizeň Sklizeň

5 Čajové výhonky se sklízí ručně až 5x ročně, v tropech dokonce téměř každých 14 dnů. Při sklizni se pečlivě vybírají mladé lístky. Čajové lístky snadno přijímají cizí pachy, sběrači používají při sběru rukavice, nesmějí kouřit a používat parfémy.

6 Chemické složení

7 Až 4% kofeinu Čajové silice- dodávají čaji příjemnou chuť , Třísloviny - trpká chuť – mírní se fermentací Éterické oleje Kyseliny- kofeinová

8 Černý čaj

9 Následným sušením se fermentace přeruší a čaj ztmavne.
Čajové lístky se po sběru nechají zavadnout, poté jsou rolovány mezi mosaznými deskami . Pak se čaj fermentuje ve vlhkých tmavých místnostech ,během fermentace čaj získává hnědočervenou barvu ,aktivuje se kofein, snižuje obsah tříslovin a uvolňuje aroma. Následným sušením se fermentace přeruší a čaj ztmavne.

10 Zelený čaj

11 Zpracovává se bez fermentace, proto obsahuje více tříslovin
Otrhané lístky se spaří a potom se suší v rotačním bubnu za vysokých teplot.

12 Bílý čaj

13 Druh čaje, který se získává zpracováním prvních, ještě nerozvinutých čajových lístků. Mladé čajové lístky mají hebké stříbřitě-bílé chloupky, podle nichž dostal bílý čaj své jméno. Bílý čaj nemá jen jemnou a vyhledávanou chuť, ale je také nesmírně prospěšný lidskému zdraví, protože obsahuje účinné přírodní antioxidanty.

14 http://upload. wikimedia

15 http://upload. wikimedia

16 Opakování 1. V kterých světových oblastech se nejvíc pěstuje čaj ?
2. Vyjmenuj druhy čaje 3. Jaké je chemické složení čaje?

17 Použitá literatura Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN Obrázky:


Stáhnout ppt "Potraviny a výživa – čaj"

Podobné prezentace


Reklamy Google