Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Simona Keková, KMD FreeDeK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Simona Keková, KMD FreeDeK"— Transkript prezentace:

1 Simona Keková, KMD FreeDeK
Olivovník Simona Keková, KMD FreeDeK

2 Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti

3 Odborný název Olea Europea Olivovník Evropský

4 Lidový název Oliva pravá Olivky Olivy černé Olivy zelené

5 Obrázek rostliny

6 Obrázek plodu olivy zelené olivy černé

7 Země původu Olivovník je znám už odedávna. V koránu je posvátný a nejznámější zmínka o něm je v biblickém příběhu o Noemovi v knize Genesis. Ve starověkých Athénách znamenal olivový věnec připevněný na dveřích, že syn odešel do světa. Ve válce prosili poražení s olivovou větvičkou o mír. Olivovník byl symbolem míru, plodnosti a blahobytu. Olivovník tedy pochází ze středomoří, pěstuje se ale také v Kalifornii, Austrálii a v Číně.

8 Chuť Mladé zelené olivy jsou tvrdé, chutnají nahořkle a jsou s nízkým obsahem oleje. Na druhou stranu černé, úplně dozrálé olivy jsou měkčí jemné chuti a obsahují asi % oleje na váhu.

9 Barva V dubnu (s mírnými rozdíly mezi jednotlivými zeměmi díky různé meteorologii) se objevují na olivovníku bílá kvítka. V červnu olivy mění barvu - ze zelené, přes fialovou až po černou. Plod se postupně plní olejem. V září probíhá sklizeň zelených oliv, v prosinci sklizeň černých oliv. Zelené olivy jsou pouze jen nezralou formou oliv tmavých, nejedná se tudíž o dvě odrůdy.

10 Velikost Olivovník dorůstá výšky až 10 m a jeho plodem je oliva která dorůstá v průměru od 1 do 3 cm.

11 Využití Olivy a z nich získaný olej jsou už po staletí používány v kuchyni a v lékařství. V kuchyni se používají do předkrmů i hlavních jídel, lze je však konzumovat i samostatné. Olivový olej má zlatožlutou barvu a lehce nahořklou chuť. Konzumace olivového oleje snižuje hladinu cholesterolu v krvi a posiluje imunitní systém. Nejlepší, tzv. panenský, se získává z prvního mechanického lisování plodů za studena. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny a vitamin E. Zevně se dá použít na poraněnou kůži a kožní vyrážky. Používá se do mnoha léků a také v kosmetickém průmyslu do parfémů, mýdel, pleťových vod, krémů a vlasových šamponů.

12 Zajímavosti -Pro Řeky je olivovník symbolem dlouhověkosti, naděje, míru a smíření. -Olivovník se nepěstuje jenom pro své jedinečné plody, zužitkovat se dá i jeho dřevo, které je velice tvrdé a odolné. -Na 1 litr extra panenského oleje je potřeba asi 5 kg oliv. -Olivový olej je zvláštní a cenný hlavně v tom že se začíná přepalovat až při teplotě 210 C (více než u jiných tuků). Proto je zdravější. - Prvních 7 let na olivovníku olivy vůbec nerostou, teprve kolem dvacátého roku věku skýtají olivovníky nejbohatší úrodu. Po 150 letech se úroda oliv snižuje a po 200 letech na místě, kde dříve stál strom, samy vyraší větvičky nového stromu.Nejstarší stromy mají až 1000let.

13 Použité zdroje


Stáhnout ppt "Simona Keková, KMD FreeDeK"

Podobné prezentace


Reklamy Google