Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný."— Transkript prezentace:

1

2

3

4 ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný 3. Čaj bylinný 4. Čajové výrobky – čajové extrakty, instantní čaje

5 Čaj pravý o Vyrábí se zpracováním listů (popřípadě pupenů) keře čajovníku čínského o Mezi hlavní producenty čaje patří: Čína Japonsko Srílanka Indie

6 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Produkce_caje_ve_svete_2003.PNG

7 o Sklizeň čaje probíhá několikrát za rok o První sklizeň se uskutečňuje 5 let po vysazení čaje o Sklízí se lístky a pupeny o Nejkvalitnější jsou mladé lístky v blízkosti pupenů – obsahují nejvíce aromatických látek o Podle dalšího zpracování sklizených lístků se čaj dělí na: Čaj černý Čaj zelený Čaj žlutý Čaj bílý

8 Technologický postup výroby černého čaje (fermentovaný čaj) 1. Zavadnutí lístků a jejich svinutí 2. Fermentace 3. Sušení 4. Třídění a balení

9 o Díky fermentaci dochází ke vzniku charakteristické barvy, chutě a vůně o Při fermentaci se enzymaticky rozkládá chlorofyl, třísloviny a bílkoviny o Fermentace probíhá 3-6 hodin v komorách s řízenou teplotou a vlhkostí o Po fermentaci následuje sušení – probíhá pomocí horkého vzduchu

10 o Usušený čaj má vlhkost kolem 3% o Třídění čaje: Čaj listový Čaj zlomkový – čaj lámaný, drť a čaj prachový o Čaj se prodává jako: Sypaný Porcovaný

11 Technologický postup výroby žlutého čaje (částečně fermentovaný čaj – tzv. Oolong) 1. Zavadnutí lístků a jejich svinutí 2. Fermentace – částečná, fermentace se přerušuje v okamžiku, kdy má čaj žlutou barvu, fermentaci přerušujeme napařením čaje, čímž se inaktivují enzymy 3. Sušení 4. Třídění a balení

12 Čaj matcha o Jedná se o mletý zelený japonský čaj o Používá se při budhistických obřadech o Má využití při výrobě zmrzlin, alkoholických nápojů

13 Čaj bílý o Jedná se o vrcholové nerozvinuté lístky a pupeny, které jsou pokryty bílým chmýřím o Lístky bílých čajů se nesvinují, pečlivě se balí do kuliček o Prochází pouze mírnou oxidací o Obsahuje vysoké množství antioxidantů o Nejvíce se vyrábějí v Číně

14 Čaj bylinný o Bylinný čaj se vyrábí z květů, plodů, listů či kořenů rostlin o Vyhláškou je stanoveno, z čeho se mohou bylinné čaje vyrábět o Bylinné čaje mají většinou léčivé účinky o Jedná se například o čaj lipový, mátový, meduňkový, šípkový, kopřivový, heřmánkový

15 Čaj ovocný o Ovocný čaj se vyrábí z různých druhů sušeného ovoce, ovoce se může kombinovat s bylinami o Ovocné čaje se často prodávají v podobě sypaných směsí o Do ovocných čajů se často dává ibišek, kousky jablek, kůra (citrónová, pomerančová), skořice o Často se používají pouze aromata – jahodové, malinové, višňové Čaj ochucený o Jedná se o směs pravého čaje s částí rostlin o Čaj musí obsahovat alespoň 50% pravého čaje

16 Čaj parfumovaný (ovoněné přírodními vůněmi) o Vyrábí se z kvalitních zelených čajů, které se rozprostřou na lísky s vonnými květy (jasmín, narcis, magnólie, růže, ibišek) nebo plody (pomeranč) o Mezi parfumované čaje patří například jasmínový zelený čaj o Do jasmínových čajů se jasmín také přidává, kromě jasmínu se přidávají i další květy např. chryzantémy, liliovník o Čaje uměle aromatizované – dnes na trhu převažují – používají se chemická aromata

17 Maté čaje o Jedná se o lístky cesmíny paraguayské o Mají silné povzbuzující účinky – obsahují velké množství kofeinu, ale také vysoké množství minerálních látek, vitamínů, antioxidantů o Posilují imunitní systém, podporují trávení, tlumí pocit hladu o Maté čaje se suší nad ohněm – mají proto kouřovou příchuť o Zelené zlato indiánů o Pije se z kalabasy

18 http://www.caj.cz/ Cesmína paraguayská

19 Čajové výrobky o Čajové extrakty – vyrábí se vyluhováním čaje bylinného, pravého nebo ovocného o Instantní čaje – obsahují extrakt a další složky (kyselinu citronovou, barviva, aromata, vitaminy) Kvetoucí čaje o Jsou vyrobeny z lístků zeleného nebo černého čaje, po zalití se lístky rozvinou a ukáže se drobný květ o Vyrábí se ručně

20 http://www.nejendarecky.cz/nejendarecky/eshop/4-1-Kvetouci-caje

21 Otázky k opakování o Vysvětlete rozdíl ve výrobě černých, zelených, žlutých čajů. o Vyjmenujte nejvýznamnější oblasti pěstování čaje. o Co je to maté? Jedná se o pravý čaj? o Uveďte příklady bylinných čajů. o Popište prospěšné účinky čaje maté. o Co znamená matcha? Čím je významná? o Jaké znáte čajové výrobky? o Charakterizujte čaj bílý.

22 o Použité zdroje http://www.caj.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Produkce_caje_ve_svete_2003.P NG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Produkce_caje_ve_svete_2003.P NG

23 http://mladazena.maminka.cz/scripts/detail.php%3Fid=327090 D ě kuji za pozornost


Stáhnout ppt "ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný."

Podobné prezentace


Reklamy Google