Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto"— Transkript prezentace:

1 Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název DUMu CUT C Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Zpracování surovin a materiálů Vzdělávací obor Cukrářské technologie Vzdělávací okruh Listové těsto Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace seznamuje žáky s charakteristikou, listového těsta. Prezentaci je možné rozdělit do více hodin. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Hydratace, bobtnání, lepek, vodové těsto. Datum

2 Listové těsto

3 Charakteristika listového těsta
Polotovar, světle žluté barvy. Hotové těsto je na povrchu hladké, elastické a neoschlé. Na řezu je viditelné střídání vrstev tuku a vodánku. Těsto lze snadno vyvalovat. Je neutrální chuti, proto lze korpusy plnit sladkými i slanými náplněmi. Těsto lze prodávat jako balený polotvar. Má využití v cukrářské i pekařské výrobě a ve studené kuchyni.

4 Suroviny pro výrobu listového těsta
Základní suroviny Mouka Tuk Tekutina Přísady Žloutky Ocet Sůl

5 Výroba listového těsta
Ruční výroba – zdlouhavá a fyzicky náročná. Vyžaduje důsledné dodržování technologického postupu. Výroba těsta s využitím dílčí mechanizace, použití rozvalovacího stroje. Výroba na mechanizovaných linkách – probíhá téměř bez zásahu lidské ruky, je rychlá a zvyšuje kvalitu výrobků.

6 Hydratace a bobtnání Výroba listového těsta se skládá ze dvou fází:
Příprava tukové cihly – zpracování tuku s částí mouky. Příprava vodového těsta – z mouky, tekutiny, žloutků, octa a soli.

7 Hydratace a bobtnání – pokračování
Vodové těsto Má být tažné a pružné. Probíhá zde proces bobtnání. Největší význam pro bobtnání má obsah a kvalita bílkovin. V mouce jsou bílkoviny rozpustné – pro kvalitu těsta nemají žádný význam, nerozpustné – jsou nezbytné pro správnou kvalitu těsta.

8 Hydratace a bobtnání – pokračování
Nerozpustnou bílkovinou je lepek, skládá se z gliadinu a gluteninu. Lepek ve styku s vodou rychle přijímá vodu. Nabobtnalé částice lepku se při mísení těsta spojují v bílkovinnou mřížku.

9 Hydratace a bobtnání – pokračování
Bobtnání je proces, při kterém látka přijímající vodu zvětšuje svůj objem. Hydratace je přípravou k bobtnání. Je to proces, kdy se voda fyzikálně váže s těmi látkami, které jsou ve vodě nerozpustné, ale vodu přijímají.

10 Vlivy působící na bobtnání lepku:
Doba – k dokonalému zbobtnání je třeba asi 30 minut. Teplota – nejlépe kolem 30°C, lepek ale bobtná už při 9°C. Množství vody – malé množství vody bobtnání brzdí, velké množství vody způsobí nepevnost lepku. Prostředí – v mírně kyselém prostředí lepek lépe bobtná (přídavek octa). Přítomnost minerálních solí – zpomaluje bobtnání. Přítomnost tuku – bobtnání zpomaluje – tuk obalí částice mouky a tím zabraňuje hydrataci i bobtnání.

11 Kontrolní otázky Charakterizujte listové těsto.
Vyjmenujte způsoby výroby listového těsta. Co to je lepek. Popište hydrataci a bobtnání lepku. Vyjmenujte činitele, které ovlivňují průběh a bobtnání lepku.

12 Zdroje: BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba I. Praha: Informatorium, ISBN PŮLPÁNOVÁ,A. Cukrářská technologie. Hradec Králové: R plus, ISBN BLÁHA l. a kol. Suroviny. 4. vydání. Praha: Informatorium, ISBN Obrázky - vlastní


Stáhnout ppt "Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto"

Podobné prezentace


Reklamy Google