Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Puškohledy – konstrukce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dalekohledy (Učebnice strana 121 – 123)
Advertisements

Zobrazení zrcadlem a čočkou
19. Zobrazování optickými soustavami
DALEKOHLEDY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Fyzika 2 – ZS_3 OPTIKA.
Digitální učební materiál
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - spojky Číslo DUM: III/2/FY/2/3/12 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Mikroskop
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lupa
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Teleskopy + použití fotoaparátů Název sady: Optika.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Barevná věrnost a zrcadlové plochy Název sady:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Zapalovací svíčky Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Dalekohledy Kepplerův dalekohled Galileův dalekohled Newtonův dalekohled.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Objektiv, převracecí systém, okulár a clony zorného.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 14. Nepředepsané geometrické tolerance a všeobecné tolerance Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 12. Vypilování a slícování kostky Název sady: Tematické a souborné práce.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 18. Výrobní výkres a jeho náležitosti Název sady: Technická dokumentace.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_16_F9_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Světelné jevy Základní škola Libina, příspěvková.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Lupa slouží k pozorování malých blízkých předmětů spojná čočka s ohniskovou vzdáleností do 25 cm zvětšuje 10x předmět.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Přerušovač zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 10. Výroba speciálních tvarových čelistí pro rytecké upínací zařízení Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 4. Ruční řezání závitů vnějších i vnitřních (kostka) Název sady: Tematické.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Puškohledy – rozdělení Název sady: Optika pro puškařské.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 9. Výroba ryteckého kladívka Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
19. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.2
18. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.1
Název prezentace (DUMu): Dynamo – údržba, závady, opravy
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
6. Pilování tvarových ploch
18. Nastřelování, montáž puškohledu
16. Konstrukce nejdůležitějších částí A
2. Řešení konstrukcí čar a křivek Technická dokumentace pro 1. ročník
Název prezentace (DUMu): Alternátor – zapojení
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Puškohledy – záměrné osnovy
20. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.3
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
4. Výroba špičatého rydla
5. Výkresy, druhy a formáty Technická dokumentace pro 1. ročník
18. Vroubkování na částech zbraně (spoušť, kohout, rybina)
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Úvod do světa lovecké optiky
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Péče o optiku a doplňky
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Optické přístroje, mikroskop a související témata Jana Jurmanová.
Název prezentace (DUMu): Seřízení zapalování
Název prezentace (DUMu): Funkce a použití zapalování
18. Pascalův zákon, hydraulika
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka I.
Název prezentace (DUMu): Regulace předstihu zapalování
8. Výroba jednoduché zámkové desky
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Název prezentace (DUMu):
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Ovládací prvky
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Nastavení záměrné osnovy
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Ohmův zákon
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
Název prezentace (DUMu): Úvod do zapalování, rozdělení, pojmy
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek
16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník
21. Ústí hlavně SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Štursa Petr 21. Ústí hlavně
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Název prezentace (DUMu): Klasické zapalování
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Transkript prezentace:

Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Puškohledy – konstrukce Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Puškohledy – konstrukce Název sady: Optika pro puškařské obory Ročník: 1. – 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 30.8.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 1

Anotace Tato sada výukových materiálů s názvem „Optika pro puškařské obory“ má za úkol seznámit žáky vyšších ročníků puškařských oborů SŠ, kteří se v uvedené tématice vzdělávají, s možností využití optiky při výuce a zároveň je seznámit s teorií optiky.

Anotace Jednotlivé prezentace v této sadě postupně seznamují žáky s optikou, jejím použitím a to jak pro sportovní tak pro lovecké účely. Po seznámení s teorií a taky na základě dosavadních zkušeností, musí žák umět zvolit patřičný puškohled a jeho správné uchycení ke zbrani. Závěrem jsou žáci seznámeni se způsoby ošetřování puškohledů a velmi důležitým postupem v seřizování puškohledů. Důležitá je i ochrana puškohledů na zbrani před mechanickým a jiným poškozením.

Puškohledy - konstrukce Na obrázku jsou znázorněny základní části puškohledu : puškohled se stejně jako dalekohled skládá s objektivu ( 1 ), okuláru ( 3 ) a převracecího systému ( 2 ). Ten je tvořen soustavou převracecích čoček ( na rozdíl od hranolů u dalekohledů ).

Puškohledy - konstrukce Na základě konstrukčních principů (použití čoček jako převracecích systémů) vznikají v puškohledu dvě obrazové roviny ( to jsou úrovně, kde vzniká reálný obraz ). Za objektivem vzniká obraz výškově i stranově převrácený – 1. obrazová rovina (obrazová rovina objektivu). Opticky má převracecí systém následující úkoly:

Puškohledy - konstrukce vzpřímení obrazu v 2. obrazové rovině (obrazová rovina okuláru) změnu zvětšení u variabilních puškohledů polohování záměrné osnovy vzhledem k pušce ( retifikace ) přemístění výstupní pupily směrem k oku střelce o 8-9,5 cm.

Puškohledy - konstrukce U variabilních puškohledů má převracecí systém dvě čočky pohybující se souběžně po křivkách a díky tomu je plynule regulováno zvětšení. Obě ovládací křivky jsou u vysoce kvalitních puškohledů jemné mechanické přesné díly s výjimečnou přesností. Seřízené na různé zvětšení ovládají pohyb skupin čoček uvnitř převracecího systému.

Puškohledy - konstrukce U puškohledu s 6násobným zoomem je připojena ještě třetí čočka, která umožňuje tento velký rozsah zvětšení. Tím jsou kladeny na přesnost výroby ještě mnohem větší nároky : převracecí systém puškohledů Z6/Z6i je vyráběn přesností 8μ ( 0,008 mm ) – pro představu lidský vlas má průměr cca 60 μ ( 0,06 mm ).

Puškohledy - konstrukce Okulár se většinou tvořen třemi čočkami, které zvětšují obraz zobrazený v 2. obrazové rovině Řez puškohledem Z6i 2-12x50

Kontrolní otázka Popište, co tvoří převracecí systém u puškohledů (u dalekohledů je převracecí systém tvořen hranoly)?

Zdroje pro textovou a obrazovou část Obrazová i textová část vychází z publikace SWAROVSKI OPTIK. Úvod do vysokohodnotné lovecké optiky. Další podklady pro tuto prezentaci přinesly interní materiály a konzultace se zástupcem firmy Swarovski Optik panem Ing. Zdeňkem Hlavačkou