Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Úvod do světa lovecké optiky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Úvod do světa lovecké optiky"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Úvod do světa lovecké optiky
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Úvod do světa lovecké optiky Název sady: Optika pro puškařské obory Ročník: 1. – 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 1

2 Anotace Tato sada výukových materiálů s názvem „Optika pro puškařské obory“ má za úkol seznámit žáky vyšších ročníků puškařských oborů SŠ, kteří se v uvedené tématice vzdělávají, s možností využití optiky při výuce a zároveň je seznámit s teorií optiky.

3 Anotace Jednotlivé prezentace v této sadě postupně seznamují žáky s optikou, jejím použitím a to jak pro sportovní tak pro lovecké účely. Po seznámení s teorií a taky na základě dosavadních zkušeností, musí žák umět zvolit patřičný puškohled a jeho správné uchycení ke zbrani. Závěrem jsou žáci seznámeni se způsoby ošetřování puškohledů a velmi důležitým postupem v seřizování puškohledů. Důležitá je i ochrana puškohledů na zbrani před mechanickým a jiným poškozením.

4 Úvod do světa lovecké optiky
Lovecká optika – dalekohledy a puškohledy – je velmi častým zdrojem „zasvěcených“ debat a to jak začínajících, tak i zkušených myslivců. Vedle objektivních tvrzení zaznívají při těchto debatách i mnohé „dobré rady“, hraničící někdy až s mysliveckou latinou. Přitom je optika věcí technickou, procházející stejně jako veškerá technika neustálým vývojem a současně zde platí některé základní a neměnné fyzikální zákony.

5 Úvod do světa lovecké optiky
V následujících prezentacích se pokusíme v první řadě objasnit tyto fyzikální zákony a pojmy, jako je zvětšení, zorné pole, světelnost apod. Důležitým faktorem je pochopení významu těchto vlastností v souvislosti s druhou polovinou optického systému – lidským okem. Je zřejmé, že tento lidský orgán je mnohdy nedokonalý vůči precizní technice a nevyužije vše co tyto přístroje nabízí. Je potřeba hledat a volit kompromisy tak, jak vyhovují individuálně jednotlivému lovci a nejen přejímat „zaužívané“ názory.

6 Úvod do světa lovecké optiky
Optický přístroj zodpovědného lovce musí mít současně tu nejvyšší kvalitu, protože je vystaven v denní praxi celá dlouhá léta velkému zatížení. V další části prezentací se proto pokusíme vysvětlit složitost stavby dnešních moderních dalekohledů a poukázat na rozdíly mezi jednotlivými kvalitativními stupni výrobků.

7 Úvod do světa lovecké optiky
Více než kde jinde zde platí pravidlo o nevýhodnosti levného nákupu, protože k čemu je mi „výhodně a levně“ nakoupený dalekohled, když s ním navečer již nic nevidím. Z vlastních zkušeností musím ovšem říct, že naši myslivci si tuto skutečnost více a více uvědomují a začínají zohledňovat při výběru kvalitu. Mělo by přece platit, že zvěř musím v první řadě dobře vidět a přečíst a až pak uvažovat o střelbě.

8 Úvod do světa lovecké optiky
K otázce stavby patří i vysvětlení správného nastavení dalekohledů pro vlastní oči a objasnění některých „záludných“ témat u puškohledů jako je např. paralaxa. U moderních přístrojů navíc k optice přistupuje i elektronika, ať už ve formě laserových dálkoměrů, přístrojů pro noční vidění atd. Mnohdy opomíjenou, ale zvláště u moderních přístrojů důležitou částí, je otázka péče a údržby optiky. Této problematice bude věnována jedna z prezentací.

9 Úvod do světa lovecké optiky
Důležitou otázkou na úvod je objasnění názvosloví používaného v odborné praxi. Pro zjednodušení, pokud budeme hovořit o dalekohledech máme na mysli klasické binokulární dalekohledy. Pro zaměřovací dalekohledy je v lovecké praxi zaužíván výraz puškohledy a proto se ho budeme držet i my. Samostatnou kapitolou jsou monokulární pozorovací dalekohledy. Protože se jedná vesměs o přístroje s velkým zvětšením, navrhoval bych pro jednoduchost používat výraz teleskopy.

10 Úvod do světa lovecké optiky
Podkladem pro vznik tohoto materiálu byla brožura „Úvod do vysokohodnotné lovecké optiky“ ( Einführung in hochwertige Jagdoptik ), která je vydávána špičkovou optickou firmou Swarovski Optik. Zde můžeme vidět, jaká důležitost je kladena na oblast lovecké optiky v mnoha zemích. Tato publikace vychází nejen v němčině, ale i v angličtině, francouzštině a italštině, jako součást přípravy adeptů na zkoušky z myslivosti. Smyslem je, aby se především tito začínající myslivci, ale nejen oni, seznámili se základy optiky a s konstrukcí a výhodami kvalitních optických přístrojů.

11 Úvod do světa lovecké optiky
Firma Swarovski Optik umožnila překlad brožury i do češtiny a tento materiál přináší výběr podstatných témat s doplněním nejnovějších informací. Je samozřejmé, že tento soubor prezentací nemůže obsáhnout celou tuto oblast, proto se budeme snažit zodpovědět i jednotlivé konkrétní dotazy a případně ty nejčastější a nejzajímavější přinést jako doplněk tohoto materiálu všem čtenářům i žákům.

12 Kontrolní otázka Proč by měl mít optický přístroj zodpovědného lovce tu nejvyšší kvalitu?

13 Zdroje pro textovou a obrazovou část
Obrazová i textová část vychází z publikace SWAROVSKI OPTIK. Úvod do vysokohodnotné lovecké optiky. Další podklady pro tuto prezentaci přinesly interní materiály a konzultace se zástupcem firmy Swarovski Optik panem Ing. Zdeňkem Hlavačkou


Stáhnout ppt "Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Úvod do světa lovecké optiky"

Podobné prezentace


Reklamy Google