Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název prezentace (DUMu): Seřízení zapalování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název prezentace (DUMu): Seřízení zapalování"— Transkript prezentace:

1 Název prezentace (DUMu): Seřízení zapalování
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Seřízení zapalování Tematická oblast: Zapalování Ročník: 2. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: leden 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů je poskytnout žákům informace o zdrojích elektrické energie používaných v motorových vozidlech, jejich principech, konstrukci, provozu, údržbě a závadách a opravách. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Elektronika. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na seřízení klasického zapalování.

3 Klasické zapalování - seřízení
Předpokladem je správná funkce všech dílů zapalování. Postup seřízení: Základní předstih je předstih nastavený na stojícím motoru. Dále je tento předstih za běhu motoru zvyšován odstředivou regulací a podtlakovou regulací. Kontrola podtlakové regulace: vakuovou pumpou vysajeme vzduch z hadičky podtlakové membrány a vnitřek rozdělovače by se měl lehce natočit. Odtrh - maximální vzdálenost mezi kladívky rozdělovače, měří se spárovými měrkami, vzdálenost dle výrobce, (pro Š-120 je 0,35-0,45 mm). Pootáčíme klikovým hřídelem až je ryska předepsané hodnoty předstihu proti rysce horní úvrati na krytu

4 Klasické zapalování - seřízení
na svorku přerušovače připojíme zkoušečku tak, aby bylo možné sledovat spojení a rozpojení kontaktů uvolníme rozdělovač v držáku rozdělovačem otočíme ve směru otáčení a potom pomalu vracíme zpět až do sepnutí kontaktů v této poloze utáhneme držák rozdělovače namontujeme víčko, VN kabely, odpojíme zkoušečku a zkontrolujeme zapojení zapalování nastartujeme motor přesné seřízení se provádí pomocí stroboskopu

5 Stroboskop je zařízení, které snímá napětí na kabelu VN prvního válce
v okamžiku zapálení se na okamžik rozsvítí lampa stroboskopu blikajícím světlem svítíme na rysku řemenice ze stupnice přečteme přesnou hodnotu předstihu přesné seřízení předstihu provedeme opět natočením rozdělovače Obr. 1.

6 kontrolní otázky Jak se kontroluje podtlaková regulace?
Jak se seřizuje odtrh? Jak seřídíme okamžik zapálení? Jak uděláme přesné seřízení předstihu zapalování Popište celý postup seřízení zapalování.

7 ZDROJE Seznam obrázků:
GSCHEIDLE, Rolf a kol. Příručka pro automechanika. Praha: Sobotáles CZ, 2007, ISBN Ing. ZDENĚK, Jan; Ing. ŽDÁNSKÝ, Bronislav; Ing. KUBÁT, Jindřich. Elektronika motorových vozidel I. Brno: Avid, spol. s r.o., 2009, ISBN Seznam obrázků: AUTOR NEUVEDEN. Časovací stroboskop [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název prezentace (DUMu): Seřízení zapalování"

Podobné prezentace


Reklamy Google