Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Přirozené a umělé ekosystémy.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VY_32_INOVACE_418, 21. sada, Přírodověda
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_52_INOVACE_ZBP1_3464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TRÁVY & OBILNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN ,
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Obilniny VY_52_INOVACE_36 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Předmět:Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s cukry, vznikem cukrů a rozdělení.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výskyt vody v přírodě II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: Moderní škola
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Diagnóza vlasu - metody
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přirozené a umělé ekosystémy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hodnocení jakosti mouky:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Neúplné kvadratické rovnice
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_16_Obiloviny
Perníky - výrobky Předmět: Technologie Pekař
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Období: září – prosinec 2011
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Vlastnosti škrobového sirupu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Opakování na písemnou práci z lineárních nerovnic
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Druhy obilnin Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s jednotlivými druhy obilnin. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Tritikale, amarant Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_13

Druhy obilnin: Pšenice Žito Triticale Ječmen Oves Kukuřice Proso Rýže Amarant Pohanka

Pšenice – u nás nejvíce rozšířená obilnina, vyžaduje teplejší a sušší podnebí, používá se na výrobu mouky, krupice, škrobu a jako krmivo, je jarní a ozimá, tvrdá a měkká Obr.1

Žito – evropská obilnina, méně náročná na půdní a klimatické podmínky, má nižší výnosy, hůře se mele, používá se na mouku na chléb a do perníků, na výrobu lihovin, léků, kávových náhražek, je tvrdé a měkké, jarní a ozimé Obr.2

Triticale – kříženec pšenice a žita, používá se jako krmivo   Obr.3

Ječmen – na výrobu pivovarského sladu, na kroupy, krupky, kávoviny apod.   Obr.4

Oves – nenáročný na půdní a klimatické podmínky, pěstuje se ve vyšších polohách, používá se jako krmivo pro koně, na výrobu ovesných vloček, mouku, škrobu, květenství se nazývá lata   Obr.5

Kukuřice – tvoří tzv. palice, používá se jako krmivo, na výrobu mouky, škrobu, křupek z kukuřičné krupice Obr.7 Obr.6

Proso – pěstuje se v Asii, krmivo pro ptáky, na výrobu jáhel, květenství lata Obr.8

Rýže – vodomilná a teplomilná bahenní rostlina, používá se jako příloha k pokrmům, na výrobu škrobu, lihovin (ARAK)

Amarant – laskavec, vhodný pro bezlepkovou dietu, obsahuje hodně bílkovin, minerálních látek a vlákniny   Obr.9

Pohanka – nepravá obilnina, nenáročná na půdní a klimatické podmínky, obsahuje hodně škrobu – ke krmení, příprava kaše Obr.10

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Obr. 1: [online].[ cit 2013-1-26]. Dostupné z www:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wheat_close-up.JPG Obr. 2: [online].[ cit 2013-1-26]. Dostupné z www: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/Secale_cereale.jpg Obr. 3: [online].[ cit 2013-1-26]. Dostupné z www:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Triticale.jpg Obr. 4: [online].[ cit 2013-1-26]. Dostupné z www: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Escourgeon-Hordeum_vulgare_subsp._vulgare.jpg Obr. 5: [online].[ cit 2013-1-26]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Avena-sativa.jpg Obr. 6: [online].[ cit 2013-1-26]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ZeaMays.jpg Obr. 7: [online].[ cit 2013-1-26]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:YellowCorn.jpg Obr. 8: [online].[ cit 2013-1-26]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Panicum_miliaceum1.jpg Obr. 9: [online].[ cit 2013-1-26]. Dostupné z www: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/Amaranthus_caudatus1.jpg Obr. 10: [online].[ cit 2013-1-26]. Dostupné z www:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fagopyrum_sagittatum.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.