Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_08 _Pole - obilniny. Žáci se dozví o rozdělení a významu obilnin Daniela Zezulová

2 Anotace Seznámí žáky s obilniny a jejich využití Pro žáky 4. třídy
Člověk a jeho svět Přírodověda

3 Obilniny

4 Pšenice Pšenice poskytují zrno, které se používá jako potravina a krmivo. Zpracovávají se také stébla (sláma) a otruby (semenné slupky). Mouka je základní potravinářskou surovinou pro výrobu pečiva a rozmanitých pokrmů. Průmyslově se využívá jako surovina k výrobě škrobu,lihu nebo piva, uvažuje se o energetickém využití pšeničné biomasy jako obnovitelného zdroje energie.

5 Ječmen V dnešní době se většina vypěstovaného ječmene, zejména ozimý ječmen, používá ke krmným účelům. slouží k výrobě sladu(slad slouží k výrobě piva) Běžné jsou však ječné kroupy a krupky, sloužící jako přísada do polévek a dušených jídel.

6 Žito Zrno se používá na chlebovou mouku, k výrobě perníků,
jako krmivo, či se z něho vyrábí alkohol (gin).

7 Oves Pěstuje se pro obilky, které jsou zkrmovány koni (tzv. obrok)
užitečná je sláma, kterou se krmí skot a slouží i jako podestýlka. Oves je vhodnou potravinou pro zdravé stravování. Velmi oblíbené jsou např. ovesné vločky, kaše, tyčinky, koktejly. Ovesné výrobky jsou zahrnovány především do výživy sportovců nebo jsou součástí hubnoucích diet. Důvodem je obsah bílkovin, které jsou důležité pro fungování lidského organismu, vlákniny, která napomáhá trávení, a dalších vitamínů a minerálů.

8 Bibliografické citace
Klipart:


Stáhnout ppt "Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google