Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.107/1.5.00/ Autor Mgr. Alena Marková Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_POT_0304Obiloviny Stupeň a typ vzdělání Odborné vzdělávání Vzdělávací obor RVP H/01 Tematický okruh Potraviny a výživa Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina 15-18 let Anotace Tato prezentace seznamuje žáky s různými druhy obilovin, jejich složením a využitím ve výživě Klíčová slova Obiloviny Datum

2 Obiloviny Obiloviny tvoří základ jídelníčku člověka již po dobu delší než je dvanáct tisíc let a jsou hlavní složkou potravy lidí dožívajících se vysokého věku.

3 Obiloviny jsou: Semena jednoletých ušlechtilých travin. Obiloviny se pěstují na celém světě. Mají květenství : - klas (pšenice, žito, ječmen) - lata (oves, proso, čirok, rýže) - palice (kukuřice) - další (amarant)

4 Složení obilného zrna Živiny Sacharidy
60-66% škrobu, 2-3% celulózy (oves až 9%) Bílkoviny 9-11% (zejména lepek) Tuky 1-2% Vody 15-18% Minerální látky 2-3% (vápník, železo, hořčík, měď, zinek, fosfor) Vitamíny Skupiny B a E

5 Pšenice je nejdůležitější u nás pěstovaná obilovina, obsahuje neplnohodnotné bílkoviny ve formě lepku. Zpracovává se na krupici (hrubou, jemnou, dehydrovanou), dále na mouku (hrubou, polohrubou, hladkou a 00 extra) a pšeničný slad. Pěstuje se pšenice měkká a tvrdá (semolina – vhodná na těstoviny). Měkká obsahuje pevný, pružný a tažný lepek a proto se hodí k výrobě pečiva.

6 Pšenice

7 Žito Tvar zrna je protahlejší, na jednom konci zúžený. Je důležitou surovinu při výrobě mouky (výražková, celozrnná a k technickým účelům), dále se zpracovává na náhražky kávy, k výrobě lihu a škrobu. Směs žitné a pšeničné mouky se používá k výrobě chleba

8 Ječmen U nás se pěstuje sladovnický (na výrobu sladu) a průmyslový ječmen na výrobu krup, krupek, ječné mouky a vloček. Ječná mouka se používá k výrobě čajového pečiva a sucharů.

9 Oves Se zpracovává na ovesné vločky, ovesnou rýži a ovesné pápěří. Využívá se hlavně při výrobě produktů dětské výživy. Obsahuje až 7 % tuku.

10 Rýže se u nás nepěstuje, pěstuje se v tropických a subtropických oblastech. Rozlišuje se : - rýže setá (bažinná) vyžaduje po celou dobu vegetace zavlažování - rýže horská , je nenáročná na pěstování, ale má nižší výnosy. Existuje řada odrůd rýže, liší se od sebe velikostí, tvarem(jehličkovitá, oválná, vejčitá), průsvitností zrn (sklovitá, mléčná). Rýže se po vymlácení loupe, hladí, leští. Na trhu je rýže loupaná, neloupaná, předvařená, parboiled (technologicky upravená horkou parou), pufovaná ( tzv. burisony, je to rýže napařená a při vysokém tlaku se několikanásobně zvětší objem), jasmínová rýže, basmati rýže (aromatická, pěstuje se v předhůří Himalájí). Divoká rýže je černá rýže (nejedná se o rýži, je to vodní tráva, která má oříškovou příchuť.)

11 Ještě jednou rýže Je nejdůležitější obilovinou na světě, protože tvoří základní potravinu pro polovinu lidstva. Obsahuje až 75% škrobu a 9% bílkovin, neobsahuje lepek. Vyrábí se z ní mouka, škrob, ale i alkoholické nápoje (japonské „saké“, čínské „džu“ a javanský „arak“). Je mnoho odrůd rýže např. Basmati, Patma, American, Carolina, Risotto, Jasmine aj. Parboiled rice – je rýže upravená, která se nerozvařuje a neslepuje Černá rýže (Wild rice) má ořechovou příchuť a vůni a nazývá se také „divoká“.

12 Pohanka Patří do rdesnovitých rostlin, má velmi dobrou výživnou hodnotu. Používá celá nebo loupaná. Mele se na mouku a krupici. Používá se na přípravu kaší. Má nižší obsah lepku.

13 Proso Patří mezi nejstarší obiloviny světa.
Obilky prosa jsou uzavřeny v tvrdých, hladkých pluchách, které jsou nestravitelné. Po jejich odstranění nazýváme obilky jáhly. Využívají se v kuchyni, ale i v kvasném průmyslu k výrobě piva a lihovin. Obsahují 60% škrobu. Rovněž se mele na mouku. AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

14 Kukuřice Se zpracovává na mouku, krupici a kukuřičný škrob (Maizena). Vyrábí se z ní kukuřičné lupínky (Popcorn) a používá se do různých výrobků. Významná je také pro krmné účely.

15 Amarant (Laskavec) Je prastará kulturní rostlina.
Vyrábí se z ní celozrnná mouka, která má kořenitou, mírně štiplavou chuť. Obsahuje 17,7% bílkovin, 7% tuku, 5% vlákniny a minerální látky – vápník, hořčík, draslík, železo a zinek. Neobsahuje lepek.

16 Čirok Zrna neobsahují lepek. Hlavními komponenty jsou přibližně: 10 % vody, 8-10 % bílkovin (horší kvality), 70 % sacharidů, 1-3 % vlákniny, 3-6 % tuků. Dále obsahuje taniny, alkaloid dhurin (nebezpečný při zkrmování), atd. Používá se k výživě (mouka), ke krmným i technickým účelům.

17 Mezi obiloviny patří: 1. Pšenice 2. Žito 3. Ječmen 4. Oves 5. Pohanka
6. Proso (jáhly) 7. Kukuřice 8. Rýže 9. Amarant 10. Čirok

18 Použití: Výroba mouky Výroba krupice Výroba krup a krupek
Sladu pro výrobu piva Výroba lihu Ovesných vloček a pápěří Výroba škrobu Náhražek kávy

19 Bližší informace http://oko.yin.cz/29/obilniny/

20 Použité zdroje Ing. Libor Mašek, Potraviny a nápoje v kostce
Obrázky: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google