Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj."— Transkript prezentace:

1 VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření: Autor: Mgr. Helena Válková Určeno pro předmět: Zbožíznalství Tematická oblast: Potravinářské zboží Obor vzdělání: Prodavač (66-51-H/01) 1. ročník Název výukového materiálu: Obiloviny a mlýnské výrobky – učební materiál s úkoly. Materiál vytvořen v souladu se ŠVP příslušného oboru vzdělání. Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky byl vytvořen pomocí programu PowerPoint a bude prezentován žákům prostřednictvím interaktivní tabule. Závěrem kontrolní otázky k procvičování. Čas: 20 minut

2 Obiloviny a mlýnské výrobky
Charakteristika Složení obilovin Druhy obilovin Použití obilovin Opakování

3 Charakteristika obilovin
Jednoleté trávy Dnes kulturní plodiny Obiloviny jsou důležité suroviny pro potravinářské výrobky, například: mlýnské a krupařské výrobky škrobárenské výrobky slad …

4 Charakteristika obilovin
Květenství: klas - pšenice, žito, ječmen lata - oves, rýže, proso, čirok palice - kukuřice

5 Složení obilovin Obalová vrstva Aleuronová vrstva
chrání jádro a klíček obsahuje celulózu a nerostné látky Aleuronová vrstva obsahuje bílkoviny, tuky, nerostné látky, vitamín B

6 Složení obilovin Jádro Klíček obsahuje škroby a bílkoviny
bohatý obsah tuku, bílkovin, minerální látky a vitamín E

7 Druhy obilovin Pšenice Žito Ječmen
nejdůležitější surovina pro výrobu chleba Žito surovina pro výrobu chleba bohaté na živiny, minerální látky, vitamíny Ječmen potravinářský, sladový, lihovarnický

8 Druhy obilovin Oves Kukuřice Proso potravinářský průmysl a krmivo
jáhly zbavené slupek bohaté na bílkoviny, tuky

9 Druhy obilovin Pohanka Rýže vitamín B, železo, fosfor, lecitin
vysoký obsah škrobu málo tuku a bílkovin subtropické a tropické kraje a) rýže setá (bažinná) b) rýže horská (méně náročná)

10 Použití obilovin Pšenice Žito Ječmen Oves výroba mouky a krupice
mouka, kávoviny a destiláty (žitovka) Ječmen kroupy, líh a krmivo Oves ovesné vločky a krmivo

11 Použití obilovin Kukuřice Rýže škrobárenské výrobky, krmivo
k přímé spotřebě

12 Použití obilovin Pohanka Proso kaše, zavářka do polévek
speciální druhy chleba Proso jáhlová kaše, zavářka do polévek součástí šestizrnného chleba krmivo

13 Opakování - diskuze 1. Jak zařadíme obiloviny dle květenství? 2. Čím je tvořeno obilné zrno? 3. Jaké využití mají jednotlivé druhy obilovin?

14 Zdroje KAVINA, J. Zbožíznalství potravinářského zboží.
1. vyd. Praha, 1996: NAKLADATELSTVÍ IQ Kapitola 6 ANDERLE, P., SCHWARZ, H. Zbožíznalství. Poživatiny – potraviny, pochutiny. České vydání 1995, Správa přípravy učňů Praha. NAKLADATELSTVÍ WAHLBERG PRAHA. ISBN Lidská výživa, str. 33


Stáhnout ppt "VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj."

Podobné prezentace


Reklamy Google