Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TRÁVY & OBILNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN 1802-4785,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TRÁVY & OBILNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN 1802-4785,"— Transkript prezentace:

1 TRÁVY & OBILNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 BIOLOGICKÁ KLASIFIKACE
Říše: rostliny Podříše: cévnaté rostliny Oddělení: krytosemenné Třída: jednoděložné Řád: lipnicotvaré Čeleď: lipnicovité

3 Naučte se poznávat a pojmenovávat tyto rostliny.
„POZNÁVAČKA“ Naučte se poznávat a pojmenovávat tyto rostliny. Prezentace obsahuje základní informace, zajímavosti a využití nejrozšířenějších obilnin mírného pásu.

4 PŠENICE OBECNÁ Bluemoose. [cit. 2011–09–05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

5 PŠENICE OBECNÁ Jedna z nejstarších jednoděložných rostlin
Pochází z jihozápadní Asie. Duté kolénkaté stéblo v zelené barvě. Obilky (plody) mají výraznou podélnou rýhu. Používá se například k pečení chleba nebo výrobě piva.

6 ŽITO SETÉ Rasbak. [cit. 2011–09–05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

7 ŽITO SETÉ Je opylováno větrem, ne hmyzem.
Je odolnější než ostatní základní obiloviny. Modravý nádech Bohatý kořenový systém Používá se k přípravě mouky, výrobě alkoholu nebo jako náhražka kávy.

8 JEČMEN SETÝ Bjoertvedt. [cit. 2011–09–05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

9 JEČMEN SETÝ Slámově žluté zrno Jemnější kořeny Tuhé dlouhé osiny
Výroba pivního sladu v Čechách Používá se většinou jako krmivo

10 OVES SETÝ H. Zell. [cit. 2011–09–05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

11 OVES SETÝ Žluté až bílé zbarvení Mohutné kořeny
Používá se převážně k přípravě ovesných vloček.

12 PROSO SETÉ Jim Pisarowicz. [cit. 2011–09–05]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <

13 KUKUŘICE SETÁ Josef Stieranka. [cit. 2011–09–05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

14 TŘTINA CUKROVÁ B.navez. [cit. 2011–10–13]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

15 RÝŽE SETÁ Ellmist. [cit. 2011–09–05]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <

16 MEDYNĚK VLNATÝ Rasbak. [cit. 2011–09–05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

17 PSÁRKA LUČNÍ Rasbak. [cit. 2011–09–05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

18 SRHA LALOČNATÁ Fice. [cit. 2011–09–05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

19 KOSTŘAVA LUČNÍ T.Voekler. [cit. 2011–09–05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

20 RÁKOS OBECNÝ MPF. [cit. 2011–09–05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "TRÁVY & OBILNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN 1802-4785,"

Podobné prezentace


Reklamy Google