Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). OBILOVINY

2 CHARAKTERISTIKA SLOŽENÍ DRUHY OBILOVIN POSUZOVÁNÍ JAKOSTI ZÁVĚR OBSAH

3 CHARAKTERISTIKA OBILOVIN Obiloviny jsou semena jednoletých ušlechtilých travin. Obiloviny se pěstují na celém světě. Druhy květenství: - klas (pšenice, žito, ječmen) - lata (oves, proso, čirok, rýže) - palice (kukuřice)

4 SLOŽENÍ OBILOVIN vodu škrob vlákninu bílkoviny (ve formě lepku) tuk minerální látky (P, Ca, Mg, Si, K, Na, Fe atd.), vitamíny skupiny B a E

5 DRUHY OBILOVIN Pšenice – je nejdůležitější u nás pěstovaná obilovina, obsahuje neplnohodnotné bílkoviny ve formě lepku. Zpracovává se: na krupici (hrubou, jemnou, dehydrovanou) na hrubou, polohrubou, hladkou mouku a 00 extra pšeničný slad Pěstuje se pšenice měkká a tvrdá (v teplejších oblastech).

6 ŽITO Tvar zrna je protáhlejší, na jednom konci zúžený. Je důležitou surovinou při výrobě chlebové mouky, dále se zpracovává na kávoviny, pálenky

7 ŽITO Obr. č. 1

8 JEČMEN Ječmen patří mezi nejstarší zemědělské plodiny. U nás se pěstuje sladovnický (na výrobu sladu). Průmyslový ječmen na výrobu krup, krupek, ječné mouky, pálenky. Z ječmene se připravuje náhražka kávy (melta).

9 JEČMEN Obr. č. 2.

10 OVES Oves je vhodnou potravinou pro zdravé stravování. Velmi oblíbené jsou např. ovesné vločky, kaše, tyčinky, koktejly. Obsahuje až 7 % tuku. Ovesné výrobky jsou zahrnovány především do výživy sportovců nebo jsou součástí hubnoucích diet. Důvodem je obsah bílkovin, které jsou důležité pro fungování lidského organismu, vlákniny, která napomáhá trávení, dalších vitamínů a minerálů.

11 POHANKA Patří do rdesnovitých rostlin, má velmi dobrou výživnou hodnotu. Používá se jako příloha, mele se na mouku a krupici. Používá se na přípravu kaší. V Rusku se z pohankové mouky připravují bliny s kyselou smetanou.

12 RÝŽE u nás se nepěstuje, pouze v tropických a subtropických oblastech. Rýže se po vymlácení loupe, hladí, leští. Rozlišuje se: 1. rýže setá (bažinná) – vyžaduje po celou dobu vegetace zavlažování 2. rýže horská – je nenáročná na pěstování, ale má nižší výnosy Odrůdy rýže se od sebe liší: 1. velikostí 2. tvarem (jehličkovitá, oválná, vejčitá) 3. průsvitností zrn (sklovitá, mléčná)

13 RÝŽE Na trhu najdeme rýži: loupanou neloupanou předvařenou parboiled (technologicky upravená horkou parou) pufovaná (tzv. burisony, je to rýže napařená, při vysokém tlaku se několikanásobně zvětší objem) jasmínová rýže basmati rýže (aromatická, pěstuje se v předhůří Himalájí)

14 RÝŽE Rýže se zpracovává na škrob, mouku, rýžové víno (Saké) a pálenku. Divoká rýže je černá rýže – nejedná se o rýži, je to vodní tráva, která má oříškovou příchuť.

15 PROSO Proso – odstraněním nestravitelných plev se získávají žluté jáhly. Jáhly obsahují více tuku, používají se jako zavářka do polévek, na kaši, moučníky. Proso se používá jako krmivo pro exotické ptactvo.

16 JÁHLY – LOUPANÉ PROSO Obr. 3.

17 KUKUŘICE Kukuřice – má obilky různého tvaru, velikosti a zabarvení. Nejznámější odrůdou je koňský zub (podle charakteristického tvaru). Používá se na škrob (Maizena), mouku, krupici (v Itálii se z ní vaří kaše polenta), kukuřičné vločky cornflakes, pukaná kukuřice popcorn.

18 KUKUŘICE Obr. č. 4.

19 ČIROK Čirok – se pěstuje hlavně v Africe, Indii, Číně. Používá se na mouku. Je podobný prosu. Pěstuje se pro latu, ze které se vyrábějí košťata a kartáče.

20 AMARANT Amarant – vhodný na bezlepkovou dietu, drobná semena se melou na mouku. Neobsahuje lepek.

21 AMARANT Obr. č. 5

22 POSUZOVÁNÍ JAKOSTI Smyslově se hodnotí – vzhled, barva, podíl poškozených a cizích zrn, napadení živočišnými škůdci, vůně Laboratorně se hodnotí – obsah vody, obsah příměsí, škrobnatost

23 ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Pracovní list

24 PRACOVNÍ LIST 1. Jaké je složení obilovin? 2. Jaké výrobky znáte z obilovin? 3. Popiš jeden druh obiloviny a co se z ní vyrábí. 4. Jak hodnotíme jakost obilovin?

25 VYPRACOVÁNÍ PRACOVNÍHO LISTU 1. Voda, škrob, vláknina, bílkoviny, tuk, minerální látky, vitamíny. 2. Mouka krupice, slad, kávoviny, pálenka, ovesné vločky, polévky, moučníky. 3.Kukuřice – má obilky různého tvaru, velikosti a zabarvení. Používá se na škrob (Maizena), mouku, krupici (v Itálii se z ní vaří kaše polenta), kukuřičné vločky cornflakes, pukaná kukuřice popcorn. 4.Jakost se posuzuje smyslově, laboratorně.

26 ODKAZY NA OBRÁZKY Obr. č. 1. LSDSL. [online]. [cit. 2012-12-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. Obr. č. 2. CARPORT. [online]. [ cit. 2012-12-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gerste_%C3%84hren.jpg Obr. Č. 3. LUDĚK KOVÁŘ. [online]. [cit. 2012-12-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Proso_pseno.jpg?uselang=cs Obr. č. 4. Original uploader was Tomáš Moravec. [online]. [ cit. 2012- 12-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kukurice1.jpg Obr. č. 5. MARKUS HAGENLOCHER. [online]. [cit. 2012-12-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Amarant_gr%C3%BCn.jpg?us elang=cs


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google