Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přirozené a umělé ekosystémy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přirozené a umělé ekosystémy."— Transkript prezentace:

1 Přirozené a umělé ekosystémy

2 CO JE EKOSYSTÉM? Soustava živých organismů = společenstvo a jejich neživého prostředí, které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase.

3 EKOSYSTÉMY UMĚLÉ PŘIROZENÉ

4 Polní ekosystémy

5 Kde a proč pěstujeme hospodářské plodiny?
ZDROJ POTRAVY ZDROJ SUROVIN NA POLI Podle jakých hledisek rozdělujeme hospodářské plodiny? ZPŮSOBU PĚSTOVÁNÍ ÚČELU PĚSTOVÁNÍ

6 Obilniny

7 ZÁSTUPCI OBILNIN Obilniny (též obiloviny)
polní hospodářské rostliny pěstované pro svá semena - obilná zrna (zvaná též cereálie) poměrně nenáročné obilná zrna lze dlouho skladovat a vytvářet zásoby. ZÁSTUPCI OBILNIN PŠENICE JEČMEN ŽITO OVES KUKUŘICE

8 Pšenice

9 PŠENICE OBECNÁ

10 PŠENICE OBECNÁ Jedna z nejstarších hospodářských plodin.
Pochází z jihozápadní Asie. Používá se zejména k výrobě mouky na pečení rohlíků, buchet či světlého chleba.

11 Jaký je rozdíl mezi bílou a celozrnnou moukou?
Celozrnná mouka se vyrábí umletím celého zrna, zatímco bílá mouka vzniká umletím pouze vnitřní části bez obalu a klíčku. V 19. století došlo k zásadní změně výroby mouky. Obilná zrna se začala vymílat, tj. před mletím byl odstraněný vnější obal a klíček a zůstala pouze vnitřní moučná část, jejímž umletím vzniká tzv. bílá mouka. Hlavním důvodem bylo prodloužení trvanlivost mouky. Vymíláním získáme bílou mouku, která má sice delší trvanlivost, ale je zbavená velké většiny živin původně v zrnu obsažených. Bílá mouka je oproti celozrnné ochuzena o většinu vápníku, železa, hořčíku, zinku, vitaminů B a vitaminu E. U celozrnné mouky je však velmi důležité, aby byla v biokvalitě, protože umělé pesticidy – chemické látky k hubení škůdců - použité při pěstování se ukládají hlavně v obalu zrna.

12 Ječmen

13 Ječmen setý

14 JEČMEN SETÝ Tuhé dlouhé osiny.
Používá se k výrobě pivního sladu, náhražky kávy a často jako krmivo.

15 Žito

16 ŽITO SETÉ

17 ŽITO SETÉ Je odolnější než ostatní běžné obiloviny.
Používá se k přípravě tmavé „chlebové“ mouky, jako náhražka kávy nebo k výrobě alkoholu (gin, žitná).

18 Oves

19 OVES SETÝ

20 OVES SETÝ Žluté až bílé zbarvení.
Květenství lata (ostatní – květenství klas). Používá se převážně k přípravě ovesných vloček a jako krmivo.

21 Kukuřice

22 KUKUŘICE SETÁ

23 samčí květenství samičí květenství

24 kukuřičný klas

25 KUKUŘICE SETÁ Statná, 1 – 3 m vysoká rostlina.
Jednopohlavné květy jsou v rozlišených květenstvích. Používá se převážně jako krmivo. Neobsahuje lepek! Pochází ze Střední Ameriky. kukuřičná siláž

26 Ekosystémy přirozené a umělé
Ekosystém přirozený bez zásahů člověka jsou tu přírodní podmínky a přirozené vztahy mezi organismy např. deštný prales, potok, velehory Ekosystém umělý založený člověkem, závislý na jeho péči např. pole, zahrada, park

27 Rozmanitost polních ekosystémů
Hospodářské plodiny na polích jsou zdrojem potravy a surovin. Obilniny - využití: obilky, stonky = sláma PŠENICE OBECNÁ – mouka (světlá) JEČMEN DVOUŘADÝ – pivní slad, náhražka kávy, krmivo ŽITO SETÉ –mouka (tmavá-chlebová), náhražka kávy OVES SETÝ – krmivo, ovesné vločky KUKUŘICE SETÁ – při bezlepkové dietě (kukuřičná mouka), krmivo, z Ameriky

28 Závěr: Vysvětli rozdíl mezi přirozeným a umělým ekosystémem, uveď 2 příklady od každého. Které obilniny znáš? K čemu se nejčastěji používají? Co je sláma? Kterou obilninu můžeme použít i při bezlepkové dietě?


Stáhnout ppt "Přirozené a umělé ekosystémy."

Podobné prezentace


Reklamy Google